Kultura
OTVORENJE 20. FESTIVALA GLUMCA U ILOKU

U počast glavnom akteru kazališnog čina - glumcu
Objavljeno 11. svibnja, 2013.
U ocjenjivačkom sudu su Anja Šovagović Despot, Kostadinka Velkovska i Dušan Gojić

To je osobit festival, on nije jedan od mnogih, jer u središte pozornosti stavlja glavnog aktera kazališnog čina – glumca. Opis je to Perice Martinović, izbornice jubilarnog, 20. Festivala glumca, koja je odgledala 62 predstave, najviše predstava do sada prijavljenih na taj u Hrvatskoj jedinstveni festival, podnaslovljen kao Festival monodrame i komorne scene, posvećen prije svega glumcu i njegovu stvaralaštvu.

Ovogodišnje izdanje svečano će biti otvoreno večeras u 20 sati u atriju dvorca u Iloku, gradu domaćinu festivala, koji traje do 18. svibnja i dovodi pred publiku na istok Slavonije 16 predstava u izvedbi kazališta iz cijele Hrvatske. Sudionici otvorenja do Iloka će doći Dunavom, brodom iz Vukovara, a večer će obilježiti dodjela priznanja. Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU) priznanja daje Vukovarsko-srijemskoj županiji i gradovima Vukovaru, Vinkovcima, Iloku, Županji i Otoku te Zdenki Buljan i Himzi Nuhanoviću, dok će Vukovarsko-srijemska županija to isto učiniti prema HDDU-u i čelnicima u posljednjih 20 godina Zvonimiru Torjancu, Heleni Buljan, Zlatku Vitezu, Goranu Grgiću i Mariji Filipović. Nakon otvorenja na programu je monodrama Vlade Gotovca “Moj slučaj” u dramatizaciji, režiji i izvedbi Borisa Svrtana i produkciji Glumačke družine Histrion iz Zagreba.

Predstave će biti igrane u Slovačkom domu u Iloku, vukovarska publika gledat će ih u Hrvatskom domu, Županjci u dvorani Mladost, a za publiku u Vinkovcima glumci igraju u Gradskom kazalištu Joze Ivakića. Tijekom vikenda u Županji je (nedjelja u 19 sati) predstava “Preobrazba” splitskog HNK, u Vukovaru je off predstava “Kabaret kod veselih muškaraca” Kazališta Virovitica (subota u 20 sati), dok u Vinkovce s predstavom “Grupa” dolazi Kazalište KNAP zagrebačkog Kulturnog centra Peščenica (nedjelja u 21 sat).

Svih 16 predstava koje će po izboru Perice Martinović biti odigrane za festivala, a riječ je o izuzetnim glumačkim ostvarenjima prošlogodišnje hrvatske kazališne produkcije, pratit će ocjenjivački sud koji ove godine čine Anja Šovagović Despot, Kostadinka Velkovska i Dušan Gojić, a dodijelit će sedam nagrada – četiri ravnopravne za najbolja glumačka ostvarenja koje nose ime Fabijana Šovagovića (za dvije glumice i dva glumca), nagradu “Ivo Fici” najboljoj mladoj glumici ili glumcu do 28 godina, nagradu za najbolje lutkarsko ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade koja se dodjeljuje od 2008. godine i nosi ime Nevenke Filipović te nagradu za najbolju predstavu u cjelini, koja nosi ime Vanje Dracha. Dodjela nagrada laureatima u završnici je Festivala 18. svibnja na imanju Principovac kraj Iloka.

Domaćica 20. festivala istaknuta je dramska umjetnica Helena Buljan, a uobičajeni dan domaćice bit će 15. svibnja na salašu u Vinkovcima. U popratnim zbivanjima je i glumačko druženje u Adici u Vukovaru 13. svibnja, izložbe, promocije i večeri poezije, dok se tradicionalno Glumačko sijelo priprema na ladanjskom imanju Principovac kraj Iloka.

Inače, Festival glumca utemeljili su 1994. godine HDDU i Vukovarsko-srijemska županija, a u organizaciji je i Kazališna družina Asser Savus iz Vinkovaca. Festival podupire i Ministarstvo kulture.

Sanja Butigan

7

nagrada bit će dodijeljeno najboljim glumcima i najboljoj predstavi u cjelini

Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

Najčitanije iz rubrike