Regija
OPĆINA GRADIŠTE

Priključak na kanalizaciju za samo 750 kuna?
Objavljeno 10. svibnja, 2013.

GRADIŠTE - U općini Gradište u tijeku je gradnja kanalizacije, najznačajnijeg objekta komunalne infrastrukture i jedinoga koji selu još nedostaje. Iako su na web stranici početkom veljače objavljene cijene priključaka, prema kojima naknada Općini iznosi 1.200 kuna, načelnik Srećko Papac odlučio je predložiti njezino ukidanje.

– Cilj je da se što više kućanstava priključi na kanalizaciju, a ne da netko na tome zarađuje. A i europska je praksa da su priključci besplatni. Stoga ću Općinskom vijeću predložiti ukidanje takse i time animirati mještane - ističe Papac.

Nisu brojne jedinice lokalne samouprave u Slavoniji koje se mogu pohvaliti kako uspješno koriste EU fondove za gradnju infrastrukture i koje su zahvaljujući europskom novcu višestruko povećale općinske i gradske proračune. Čelnici Gradišta upravo su u europskom novcu vidjeli šansu za gradnju kanalizacije i znali je iskoristiti. Projekt je počeo u jesen prošle godine, a rok završetka je 5. kolovoza.

- Angažirali smo agenciju koja je izradila dokumentaciju i projekt smo kandidirali za novac iz IPARD programa, najrigorozniju mjeru 301. Odobren nam je milijun bespovratnih eura i to je rijetkost da jedna mala općina kao što je Gradište dobije taj iznos - kaže Papac.

Drugi dio sredstava osigurala je Europska investicijska banka, gdje Općina sudjeluje s 10 posto, te Hrvatske vode. Gradnja 20 kilometara mreže stajat će između 12 i 13 milijuna kuna, što je manje od očekivanog iznosa.

– Javni natječaji pokazali su manju cijenu jer su ponuđači išli s dosta nižim ponudama i zbog nedostatka posla u građevinskom sektoru između sebe se borili. Rušili su cijenu, tako da ćemo dio novca koji smo dobili za tu namjenu čak i vratiti - pojašnjava Papac.

Iako će biti oslobođeni od plaćanja općinske takse, Gradištanci će za priključak županjskom Komunalcu morati platiti 750 kuna. To se odnosi na izvođenje priključka bez materijala i iskopa do jedan metar u dvorište.

- Ostale radove dodatno naplaćujemo i to pravimo ponudbeni troškovnik prema željama korisnika – pojašnjavaju u Komunalcu. Gradištanci pokazuju interes i Komunalac je dobio prve zahtjeve za priključak.M.L.Omerović

Gradnja 20 kilometara mreže stajat će između 12 i 13 milijuna kuna

Najčitanije iz rubrike