Regija
DRVOPRERAĐIVAČI TREBAJU VEĆE KOLIČINE DRVA

Drvna industrija ovisi o sirovini, u hrvatskim šumama nema je dovoljno
Objavljeno 11. svibnja, 2013.
Kriteriji za dodjelu sirovine trebali biti stupanj (ne)zaposlenosti po županijama i licitacija

VINKOVCI - U Vinkovcima je održan sastanak vukovarsko-srijemskih drvoprerađivača te predstavnika Hrvatskih šuma na čelu s Ivanom Pavelićem, predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma d.o.o. Zagreb. Sastanku su nazočili i župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, saborski zastupnik Damir Rimac te Zlatko Cegledi, voditelj Uprave šuma podružnice Vinkovci. Raspravljalo se o tome kako povećati količinu sirovine lokalnim drvoprerađivačima. Uskraćivanjem sirovine cijela priča oko finalizacije proizvodnje postaje upitna, naglasili su drvoprerađivači, upozorivši pritom kako bi odgovarajuće rješenje za njih bio aneks ugovora s Hrvatskim šumamam o povećanju količina sirovine. Kako je istaknuo Vlado Farkaš, koji u svom drvoprerađivačkom postrojenju na području općine Rokovci-Andrijaševci ima 120 zaposlenika, o sirovini ovisi i održanje radnih mjesta. Kriteriji za dodjelu sirovine ponajprije bi trebali biti stupanj (ne)zaposlenosti po županijama i licitacija. Upozoreno je i na kršenje zakona na domaćim licitacijama s kojih sirovina završava u izvozu iako ne bi smjela.

Vukovarsko-srijemski drvoprerađivači naglasili su i da nisu dovoljno jaki, niti imaju mogućnosti stvarati finalne proizvode jer ih banke ne žele pratiti. Kako je naglasio Farkaš, “ni jedna banka neće dati kredit jer zemlja na kojoj imamo svoja postrojenja ne vrijedi ništa”.

Na navode kako su manje-više u Hrvatskoj svi primarni proizvođači, da zapravo nema “finalaca”, te da su time oštećeni kategorizacijom unutar Hrvatskih šuma u kojoj su lažni “finalci” na štetu primarne proizvodnje dobili dovoljne količine sirovine, Pavelić je naglasio kako uskoro kreće kontrola Hrvatskih šuma prema svim ugovorima te da će, ako je doista došlo do propusta, sirovina biti oduzeta “lažnjacima” i biti dodijeljena primarnoj proizvodnji. Župan Galić dodao je kako je pomoć Hrvatskih šuma lokalnim drvoprerađivačima nužna.

Komentirajući sastanak, Ivan Pavelić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, priznaje da problema ima, ali i volje da se oni riješe.

- Zaista nema dovoljno sirovine s obzirom na potražnju, ali, na sreću nas iz Hrvatskih šuma, ta potražnja raste s vremenom, a ulaskom u EU može se dogoditi da bude još nešto veća. Radit ćemo na tome da povećamo proizvodnju, no moramo paziti na održivost. Ne možemo proizvoditi preko određene količine, količina može malo rasti, ali ne može prijeći onu količinu koja se zove prirast. Možemo sjeći maksimalno do prirasta, odnosno do do onog dijela koliko šuma svake godine priraste.

Pavelić tvrdi i da je na području Hrvatske tri do četiri puta više pilana nego što je potrebno, tj. dakle tri do četiri puta više nego što imamo sirovine.

- Pilane su onaj dio drvoprerađivačke industrije koji je, grubo rečeno, najmanje koristan ovoj državi zato što je najmanja dodana vrijednost na proizvodima koje daje pilana. Najveća dodana vrijednost je u finalnom proizvodu. Interes je države zaposliti ljude na proizvodnji onih proizvoda koji imaju najveću dodanu vrijednost. Određeni broj pilana morat će se udružiti kako bi spustili troškove rada, ili će dio njih jednostavno morati biti zatvoren.

Komnetirajući zamjerku drvoprerađivača Hrvatskim šumama različit pristup primarnoj i finalnoj proizvodnji, Pavelić kaže:

- Razlika između primarne i finalne proizvodnje je u dodanoj vrijednosti. Ono što svakako treba preferirati veća je količna rada u Hrvatskoj jer se u pravilu kroz rad dobije i PDV. Puni se proračun i tako država može normalno funkcionirati. Ako mi na nekom proizvodu koji stoji, primjerice, 2.000 kuna početno, dodamo svoj rad i prodamo taj proizvod za 3.000 kuna, on ima malu dodanu vrijednost s obzirom na proizvode gdje smo od 2.000 kuna došli do 8.000 kuna krouz uloženi rad. Dakle, u takvim segmentima normalno da je da postoji razlika između primarne i finalne proizvodnje.

Roberta MESIĆ
Nema položajne rente

Postavilo se i pitanje može li se unutar zakonskih regulativa pronaći temelj za takozvanu položajnu rentu kada je riječ o iskorištavanje drvne mase na području Slavonije. Vinkovačka šumarija, naime, lani je ostvarila dobit od 50 milijuna kuna, a Hrvatske šume na razini cijele Hrvatske 20-ak milijuna. Kako je istaknuo Pavelić, “ne postoji položajna renta, nitko tko živi u Vinkovcima nema veće pravo na šumu od nekog tko živi na moru.” No, čuli su se komentari u kuloarima, treba se prisjetiti kako svaki Slavonac ipak na moru plaća nešto što se zove boravišna renta pa na more i u more ipak nemamo veće pravo od onih koji ondje žive.

U Vinkovcima previše sjekača

Vezano uz medijske napise o otpuštanju sjekača, Pavelić kaže: “Ako sjekači imaju posla, ni u jednom slučaju neće biti višak, niti mogu biti višak. U Vinkovcima ovog trenutka ima prevelik broj sjekača. To rješavamo tako da te ljude angažiramo u drugim šumarijama. Trudit ćemo se održati sjekače. Dakle, to je moja izjava koju često ponavljam: ni jedan sjekač dok radi kao sjekač neće dobiti otkaz.”

Upozoreno je da se krši zakon na domaćim licitacijama, s kojih sirovina završava u izvozu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana