Novosti
VLADA MIJENJA VIZNI REŽIM ZA SUSJEDE

Iz BiH u Hrvatsku bez vize samo
oni s biometrijskom putovnicom
Objavljeno 9. svibnja, 2013.
Hrvatska je tražila suglasnost Europskog vijeća da zadrži postojeći režim

ZAGREB - Županije, gradovi i općine u Hrvatskoj nisu ubrale 8,6 milijardi kuna svojih prihoda. Izračunao je to Državni ured za reviziju u svome izvješću o učinkovitosti naplate prihoda jedinica lokalne i regionalne samouprave, koju su revizori provjeravali cijelu prošlu godinu.

Iz izvješća je vidljivo da su nenaplaćena potraživanja krajem 2011. godine pala za 300 milijuna kuna, ali još uvijek čine više od trećine ukupnih prihoda i primitaka što ih sve županije, gradovi i općine godišnje prikupe. U 2011. ti su prihodi i primici iznosili gotovo 22 milijarde kuna. Ministar financija Slavko Linić kazao je na jučerašnjoj sjednici Vlade da se može ocijeniti da u Hrvatskoj ne postoji učinkovit sustav naplate jedinica lokalne samouprave, pa je revizija dala više od 2.400 preporuka kako bi se poboljšala učinkovitost naplate.

Vlada je jučer odlučila i da će od 1. srpnja ove godine državljani Bosne i Hercegovine u Hrvatsku i dalje moći putovati bez viza, ali samo ako imaju biometrijske putovnice. Time prestaje režim prema kojem su državljani BiH u Hrvatsku mogli ulaziti bez viza, i to samo s osobnim iskaznicama, a pomoćnik ministrice vanjskih poslova Joško Klisović kazao je da je Hrvatska zatražila suglasnost Europskog vijeća da zadrži postojeći režim, koji dopušta prelazak granice s osobnom iskaznicom, ali će za to biti potrebna suglasnost svih članica EU.

Premijer Zoran Milanović napomenuo je da je to zatraženo na zahtjev susjedne države, a podsjetio je i da će prelazak granice s osobnom iskaznicom, ako bude odobren, proceduralno biti kompliciraniji od prelaska na temelju biometrijske putovnice. No, ono što premijer nije rekao jest da građani iz BiH granicu prelaze s osobnom iskaznicom jer im je pribavljanje biometrijske putovnice skupo.

Kako je i najavljeno, Vlada je na zatvorenome dijelu sjednice smijenila Zlatka Koračevića s dužnosti predsjednika Uprave HEP-a. Na njegovo mjesto dolazi dosadašnji član Uprave zadužen za prijenos i distribuciju Tomislav Šerić, inače Osječanin.

Jagoda MARIĆ
MEDIJACIJA ZA KONFLIKTNE RAZVODE

Novi obiteljski zakon najvažnije će promjene donijeti kad je u pitanju razvod braka, najavila je to jučer ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, istaknuvši da je njezino ministarstvo objavilo teze za nacrt novog zakona kako bi se pokrenulo javnu raspravu o velikoj reformi sustava. Ministrica je potvrdila i to da se definicija braka neće mijenjati, što znači da on ostaje zajednica muškarca i žene. Ona smatra da su najvažnije izmjene koje će se uvesti medijacija za konfliktne razvode, kakvih je u Hrvatskoj 30 posto. “Uvodimo neke mehanizme koji će sucima i centrima za socijalnu pomoć otvoriti prostora za zaustavljanje manipulativnih roditelja, što znači da će težište sankcioniranja biti na onom roditelju koji ne želi surađivati za dobrobit djeteta”, najavila je Opačić.