Novosti
ALARMANTNO UPOZORENJE

U Baranji neobjašnjivo raste broj djece s tumorom
Objavljeno 10. svibnja, 2013.
Jasminka Žužić: Dogodi se da nam u tjedan dana dođe njih desetero

Od svih dijelova Hrvatske, u Baranji je najviše djece oboljele od malignih bolesti.

Alarmantan je to podatak Udruge "Hrabro dijete" iz Nove Gradiške kojoj se gotovo svakodnevno priključuju djeca oboljela od neke vrste maligne bolesti, a prema riječima predsjednice Jasminke Žužić, najviše je oboljelih od tumora na mozgu.

- Slavonija je općenito područje odakle nam dolazi neobjašnjivo velik broj bolesnih. Tu je Osijek, Vinkovci, ali i cjelokupno baranjsko područje i upravo od roditelja iz baranjskih mjesta zaprimamo najviše molbi za pomoć. Mislim da se nešto čudno događa u Baranji, i to posebice u posljednjih nekoliko mjeseci. Dogodi se da nam u tjedan dana dođe njih desetero, to je doslovce eksplozija broja oboljelih - potvrdila je Žužić.

Ova je udruga sve to željela potvrditi i liječničkom statistikom, no tu nastaje problem jer, kako tvrdi, liječnici skrivaju stvaran broj bolesnih što Žužić smatra lošim budući da bi upravo broj djece, kao i područja odakle dolaze mogli pomoći u preventivnim koracima. “Mali je broj oboljelih zbog genetike, ključno je područje u kojemu oboljela osoba živi. Kako drukčije to objasniti? Da raspolažemo stvarnim brojem oboljelih, a ne samo našom internom statistikom, mi bismo obilazili područja gdje ih je najviše. U ovom slučaju to je Baranja, gdje bismo pokušali utvrditi je li uzrok zrak, voda, bilo što što pospješuje razvoj bolesti. Genetika definitivno nije uzrok bolesti kojih je sve više pa ću moliti struku da objavi koliki je stvaran broj oboljele djece, iako liječnici očigledno nisu skloni objaviti taj zastrašujući podatak. Općenito se može zaključiti da je broj rođene djece sve manji, a broj oboljelih sve veći, što pokazuje da nešto nije u redu, čini se, posebice na baranjskom području”, zaključila je Žužić.

Potkrepljuje to i činjenicom da je prijašnjih godina bilo samo nekoliko slučajeva oboljele djece, a danas je primjerice, tumor na mozgu bolest koja pogađa brojne. Situacija je alarmantna, kaže Žužić, naglašavajući da strahuje kako će broj oboljelih mališana od malignih bolesti biti i veći. Inače, liječenje djece od malignih bolesti obavlja se u Zagrebu u Klaićevoj bolnici te u KBC-u Rebro, a nešto manji broj i u Rijeci. Žužić kaže da su kapaciteti tamošnjih bolnica prepuni, što je još jedan znak za uzbunu.

Marija MIHELIĆ
FOND ZA POMOĆ BOLESNOJ DJECI

Udruga "Hrabro dijete" početkom godine pokrenula je inicijativu Fonda za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti. Uslijedili su razgovori s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje i Žužić kaže kako se nada da će Fond krenuti već krajem godine. “Sad su se poklopili i izbori koji nam ne idu u prilog jer se naša inicijativa popularizira na taj način, što nije u redu. No kako bilo, Ministarstvo zdravlja i HZZO jednoglasno su podržali prijedlog, a na koji će se način prikupljati novac, ne zna se. Izvjesno je da neće svi plaćati jednako. Neki će mjesečno izdvajati 0,2 kune, a drugi 10 kuna, što bi moglo ovisiti o visini plaća”, najavila je Žužić.

Možda ste propustili...

PLENKOVIĆ I SCHMIDT

Nužne promjene izbornog zakona

IZVJEŠĆE EUROPSKOG STATISTIČKOG UREDA

Proizvodnja u RH u rujnu pala

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U HRVATSKOJ ZARAŽENO NOVIH 1037 OSOBA, 12 UMRLIH

U OBŽ 50, u VSŽ 17 pozitivnih, jedna osoba umrla

2

NAJRANJIVIJE SKUPINE NA TRŽIŠTU RADA

Sezonaca koji rade na crno je dvostruko više nego prijavljenih

3

JAMSTVO VEĆIH MIROVINA I STANDARDA

Ne dolazi u obzir ukidanje drugog mirovinskog stupa