Osijek
PROJEKT “ZDRAVA ŽUPANIJA”

Mogu ili učenici izdržati deset dana bez ekrana?
Objavljeno 9. svibnja, 2013.

Osječka liga za borbu protiv ovisnosti, u suradnji s udrugom CINAZ iz Zadra i Županijskim savjetom mladih Osječko-baranjske županije, počela je provedbu projekta “Zdrava Županija”. U OŠ Vladimira Nazora u Čepinu organizirano je predavanje o temi “Deset dana bez ekrana”, čiji je cilj prevencija ovisnosti o tehnologiji. “Ovo je prvi projekt takve naravi u Hrvatskoj te zaslužuje posebnu pozornost i implementaciju u praksi. Projekt je sufinanciran od Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te ima preporuku od Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije. Istraživanje pokazuje da gotovo 11 posto učenika dnevno sjedi više od pet sati ispred računala, a znajući da u medijima ima sve više zabavnog, ali i manipulirajućeg sadržaja, posljedice su sve pogubnije za kreativni izričaj mladih u slobodnom vremenu. Zbog tog razloga trebaju nam ovakvi projekti, u konačnom cilju stjecanja medijskih kompentencija za roditelje, nastavnike i učenike”, kaže Marijan Gubina, predsjednik Osječke lige za borbu protiv ovisnosti.

Projektom se sugerira učenicima i njihovim roditeljima selektivno korištenje medija u razdoblju od deset dana, što podrazumijeva apstiniranje od svih sadržaja koji nisu odgojno-obrazovnog karaktera. Tri su glavna zadatka projekta: smanjiti vrijeme provedeno uz ekrane kako bi se poboljšala komunikacija među učenicima i između roditelja i djece, kroz navedene radionice steći odgovarajuće kompetencije za razvijanje kritičnog stava prema pojedinim medijskim sadržajima, te kvalitetnije osmišljavanje vremena. Predavači su bili Mislav Ćurić, predsjednik Županijskog savjeta mladih OBŽ-a, Zlatko Miliša, profesor na Filozofskom fakultetu u Osijeku, Darko Ćorković, policijski službenik Odjela prevencije Osječko-baranjske županije i ravnateljica Obiteljskog centra Osijek, Marina Bem Kovačević. I. Mihaljević

Zlatko Miliša

supervizor projekta

Općekorisni ciljevi projekta te njegova zanimljivost i lakoća u provedbi opravdat će opredjeljenje škola koje se odluče za ovaj izazov.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike