Regija
ZADRUGA VRTOVI VALPOVA

Sadilica za luk isplatila se
već prvog dana sadnje
Objavljeno 9. svibnja, 2013.
Sadilica je stajala 6.500 kuna, a spremni su je i iznajmljivati

BOCANJEVCI – Članovi nedavno osnovane Poljoprivredno-uslužne zadruge Vrtovi Valpova krupnim koracima idu prema unaprjeđivanju proizvodnje. Tako su ovih dana nabavili stroj za sadnju bijelog i crvenog luka – jedinstven na prostoru Valpovštine, ali i jedan od rijetkih na području cijele Hrvatske.

Prijeko potrebna sadilica, koja je sedam članova ove zadruge stajala približno 6.500 kuna, isplatila se već prvog dana rada, u kojem je posađeno oko dva hektara bijelog domaćeg luka i tri hektara crvenog domaćeg luka. Zadrugari kažu da su spremni otići i korak dalje te novi stroj ponuditi u najam i ostalim povrtlarima koji nisu članovi njihove zadruge, a sve radi unaprjeđivanja poljoprivredne proizvodnje i povrtlarstva na području Valpovštine. Dobivena sredstva od iznajmljivanja ovog poluautomatskog stroja planiraju uložiti u širenje svog strojnog parka. Pozivaju i ostale građane da im se pridruže i pomognu im u njihovu nastojanju da očuvaju izvorne, autohtone povrtlarske sorte ovoga kraja, koje su posljednjih desetljeća gotovo nestale pred naletom uvoznih kultura, a koje svojom kvalitetom teško mogu parirati domaćim sortama.

- Naši zadrugari, uz gotov proizvod, proizvode i sjeme te sadni materijal. Sav svoj trud ulažemo i s namjerom da se proširi naše domaće sjeme i stare sorte poput bijelog i crvenog domaćeg luka, domaćeg zelenog graha, domaće paprike i drugih povrtlarskih kultura karakterističnih za ovo područje, koji se više nigdje ne mogu kupiti ni nabaviti. Na žalost, kod nas u Hrvatskoj više nema ni proizvođača domaće lučice koja se sve više traži, a uspijemo li upravo mi u našoj zadruzi postati oni koji će dobiti potrebne certifikate za povrtlarske kulture i stare sorte koje uzgajamo i uspijemo li ih proširiti na vrtove i oranice Valpovštine i Slavonije i Baranje, smatrat ćemo da smo u cijelosti opravdali neke od glavnih razloga osnivanja ove naše zadruge - kaže voditeljica Vrtova Valpova Jelica Štrok.

Ona zajedno sa svojim zadrugarima planira i prezentaciju sorti starog sjemena jer zanimanje za njih iz dana u dan sve više raste.

U zadruzi naglašavaju da su i bez ekomarkica oni istinski ekouzgajivači te da bi ih posebno radovalo kada bi se novi povrtlari u što većem broju uključivali u njihovu zadrugu. Samo bi tako, kažu, bili spremni odgovoriti na golemu potražnju tržišta za njihovim domaćim proizvodima, kakve Europska unija sigurno ne može ponuditi niti proizvesti.

Lidija ANIČIĆ

Zadrugari planiraju prezentaciju sorti starog sjemena, za koje zanimanje neprestano raste

Pomoću stroja već je prvi dan posađeno oko

2

hektara bijelog domaćeg luka i

3

hektara crvenog domaćeg luka

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike