Regija
PRVI OD ČETIRI MINI VINSKA MUZEJA

U Drenju otvoren muzej
vrhunske vinske kapljice
Objavljeno 9. svibnja, 2013.

DRENJE – Okružen vinorodnim trsovima madnićevačkog vinogorja, u središtu Drenja jučer je u okviru projekta Wine Tour otvoren vinski muzej, vinoteka u čije je opremanje uloženo 300.000 kuna. Prvi od četiri mini vinska muzeja otvorio je župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić.

- I ovdje u središtu Drenja otvorili smo vinoteku. To je zapravo jedna od pet vinoteka, četiri su prema projektu nazvane mini vinski muzeji, u sva četiri vinogorja Osječko-baranjske županije, a nekidan je otvorena i regionalna vinoteka u Tvrđi. Vinoteka je opremljena tzv. stilskom opremom, a izložena su vina s područja Mandićevca, koji je nadaleko poznat po vrhunskim, kvalitetnim vinima. Ona, uostalom, osvajaju priznanja i nagrade na svjetskim natjecanjima - kazao je župan Šišljagić naglasivši kako je vinoteku u Drenje donio projekt Wine Tour.

- Projekt je odobren prije otprilike godinu dana, 1,25 milijuna eura povučeno je iz pretpristupnih fondova EU-a. Osim ovih pet vinoteka koje sam napomenuo, u njega ulazi i rekonstrukcija 17 kilometara vinskih cesta. Uz sadržaje koje već imamo na vinskim cestama i u koje je Županija do sada ulagala, ovo je značajan iskorak ne samo u promociji naših vrhunskih vina nego i promociji kontinentalnog turizma po kojem smo u vrhu. U posljednjih nekoliko godina zauzimamo prvo mjesto po brzini rasta kontinentalnog turizma prema pokazateljima Hrvatske turističke zajednice - istaknuo je župan Vladimir Šišljagić.

Prostor za vinoteku u Drenju ustupila je Općina, a u vremenu trajanja projekta ondje je zaposlenje pronašla jedna osoba.

Načelnik općine Drenje Slavko Dešić zadovoljan je što je prvi mini muzej otvoren upravo u Drenju.

- Ovaj će muzej okupiti sva vina iz đakovačkog vinogorja, zamišljeno je da on bude polazišna točka za sve one koji će doći posjetiti Drenjanštinu i uživati u svemu onome što ona nudi u turističkom smislu. Ovo je za nas važan projekt jer naš kraj dobrim dijelom živi od vinogradarstva i vinarstva. Najvažnije je stoga dobro prezentirati ono što se ovdje proizvodi, a to je vino - kazao je Dešić.

Župan Šišljagić još je jednom podsjetio na velike turističke potencijale kontinentalnog turizma te istaknuo kako je više od 250 manifestacija na području Slavonije i Baranje koje su postale brend ne samo ovog kraja nego i cijele Hrvatske.

Maja MUŠKIĆ
Obilazak gradilišta

Župan Šišljagić jučer je obišao novosagrađeno rukometno igralište u Đakovu dok je njegov zamjenik Željko Kraljičak obišao, kako je rekao, nekoliko gradilišta vrijednih za male sredine, kojima se podiže razina kvalitete života. Kraljičak je tako obišao rekonstrukciju ceste od Trnave do Dragotina, čija je vrijednost 1,7 milijuna kuna, posjetio je i novosagrađeno dječje igralište u Preslatincima, gdje je Županija uložila 75.000 kuna. Kako je naglasio, u četiri godine Županija je sagradila čak 33 takva dječja igrališta ukupne vrijednosti 2,3 milijuna kuna. Kraljičak je obišao i radove na kućama oproštaja u Slatiniku Drenjskom i Potnjanima.

U opremanje vinoteke uloženo je

300

tisuća kuna

Najčitanije iz rubrike