Regija
PJESMOM PRONOSE GLAS O VOLJENOM GRADU

Muška vokalna skupina Bećarine jedan je od brendova Đakova
Objavljeno 8. svibnja, 2013.

Ravnicom se miris bajni širi i srce mi ispunjava cilo – početni su stihovi pjesme koju malo koji Slavonac ili Baranjac ne poznaje “u stih”. Moja duša - pjesma kojom je Muška vokalna skupina Bećarine iz Đakova opjevala voljenu grudu, njezine običaje i sve ono vrijedno što je ova ravan kroz stoljeća iznjedrila, osim što je zauzela vrhove glazbenih top-ljestvica - postala je gotovo himnom đakovačkoga kraja. Iako su ju još od 2008., kad je nastala, pjevušili ljubitelji tamburice, nedavno su Bećarine na glazbenu scenu plasirale novu pjesmu, posvećenu Đakovu, njegovim naraštajima, Srce Slavonije.

- Bećarine su osnovane 2000. godine kao jedna od sekcija KUD-a Tena iz Đakova. Pjevamo slavonske tradicijske pjesme, uglavnom a cappella, ali i uz tradicijske instrumente kao što su gajde, dvojnice, samica, tambura. Do sada smo snimili pet CD-ova, a trenutačno radimo na snimanju šestog, ovaj put će to biti naš autorski CD. Snimili smo i tri videospota, za pjesme Moja duša, Lipa te Zlatovez. Godine 2008. prvi put se pojavljujemo na požeškom festivalu i pjesmom Moja duša - autora Tvrtka Gačića, osvajamo nagradu za najslavonskiji tekst. Poslije smo još dva puta u finalu istoga festivala; 2011. godine s pjesmom Slike moje domovine, a 2012. s pjesmom Zlatovez - kazuje jedan od “bećarina”, Zdravko Carević.

Trenutačno je najveći hit Bećarina pjesma Srce Slavonije, kojoj upravo Carević potpisuje autorstvo, a koja je jako dobro prihvaćena od Đakovčana.

- Tom pjesmom htjeli smo upozoriti na činjenicu da već duže vrijeme nema novorođenih Đakovčana i da situacija u gradu nije sjajna, a mi koji smo imali sreću da se rodimo u ovom divnom gradu i te kako smo na to ponosni. Trenutno imamo 23 člana. Stručni glazbeni voditelj Bećarina je prof. Tomislav Radičević - kaže Carević.

Bećarine su neizostavan gosti svih slavonskih festivala, a dobro su poznata i njihova humanitarna srca, nema koncerta organiziranog za potrebite a da Bećarine, ako su bili pozvane, nisu zapjevale.M.Muškić

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana