Novosti
VOJNE AVIOKARTE STIŽU IZ BEOGRADA

Snimke Hrvatske iz Srbije pokazat
će koje kuće ne moraju u legalizaciju
Objavljeno 8. svibnja, 2013.
Problema s dokazivanjem gradnje prije 1968. imaju stanovnici Babine Grede

Vezani članci

ZAPINJE LEGALIZACIJA NASELJA

Romskim naseljima prijeti rušenje bespravnih kuća

ZAGREB - Nešto manje od dva mjeseca preostala su do isteka roka za predaju zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata. Taj se rok, 30. lipnja, neće produžavati, ponovila je više puta ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš, napominjući i to kako je dovoljno do zadanog datuma predati bar zahtjev, a ostalu dokumentaciju zatim nadopunjavati.

Ministarstvo je, osim toga, pronašlo i rješenje za vlasnike objekata koji nisu sigurni je li njihov objekt sagrađen prije 15. veljače 1968. Sve zgrade sagrađene prije tog datuma, naime, smatraju se legalnima i njihovi vlasnici ne moraju u postupak ozakonjenja, no vjerojatno ima i nemali broj onih koji u točno vrijeme gradnje nisu sigurni. Rješenje za njihove dvojbe dolazi iz Beograda. Ministarstvo je, naime, s tamošnjim Vojnogeografskim institutom, u čijem su posjedu detaljne snimke Hrvatske iz zraka iz tog vremena, dogovorilo da nam do kraja svibnja ustupi te karte, zahvaljujući kojima će svatko tko je u dilemi, u nadležnom katastru moći vidjeti je li kuća sagrađena prije ili poslije sredine veljače 1968. godine.

"Kad smo krenuli s postupkom legalizacije, bili smo uvjereni da je gotovo cijela Hrvatska 'pokrivena' snimkama iz zraka, no ispostavilo se da dosta podataka ipak nema. Kako je posao snimanja iz zraka u to vrijeme, i za cijelu bivšu Jugoslaviju, napravila tadašnja vojska, dosjetili smo se da iz Beograda, iz Vojnogeografskog instituta, zatražimo te snimke, njima ionako nepotrebne. Stići će nam do kraja ovog mjeseca, preuzet će ih naš katastar i svima zainteresiranima omogućiti uvid u njih. Time više neće biti potrebe da naši građani uzalud odlaze u Beograd po te snimke", ističe ministrica Mrak-Taritaš, pojašnjavajući kako se u Beogradu snimka može dobiti za 150 eura, uz potvrdu na ćirilici, što traži dodatni trošak prijevoda, i na kraju ne vrijedi, jer nije riječ o službenim kartama Hrvatske. Sada će to, međutim, biti - službene hrvatske karte na temelju kojih će, uz trošak od 115 kuna, bilo tko moći dobiti potvrdu o stanju na terenu prije 45 godina.

Kako napominje ministrica, nema panike, ni ako snimke iz Beograda ne stignu do kraja ovog mjeseca, a rok za predaju zahtjeva za legalizaciju istječe zadnjeg dana lipnja. Ako je netko za svoj objekt siguran da je sagrađen prije 15. veljače 1968., potvrđuje ministrica, u postupak legalizacije ne mora, a ako dilema ipak postoji, no karte iz Beograda još nisu stigle, bitno je da preda zahtjev za legalizaciju, bez ostalih papira. Kad snimke iz Vojnogeografskog instituta dođu, zahtjev se može povući ako se pokaže da je kuća ipak građena prije veljače 1968. godine. Nakon 30. lipnja više neće biti moguće podnijeti ni zahtjev, naglašava ministrica.

Bojana MRVOŠ PAVIĆ
U Osijeku 1.700 zahtjeva za legalizaciju

Pročelnik Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Grada Osijeka Krunoslav Plećaš kaže kako će vojne snimke koje će Hrvatska dobiti iz Srbije pomoći građanima koji moraju dokazivati vrijeme gradnje svojih objekata. Osim toga, pomoći će sigurno, kaže on, i upravnim tijelima koja rješavaju pitanja ozakonjenja objekata. “Poznato je da je dio dokumentacije o građenju izgorio ili jednostavno nestao te su mnogi građani, iako su im kuće legalne, jer su sagrađene prije 15. veljače 1968. godine, to morali dokazivati. Sada će taj postupak biti znatno jednostavniji”, kaže Plećaš. Njegov je upravni odjel od početka primjene zakona o legalizaciji početkom kolovoza do sada zaprimio oko 1.700 zahtjeva za legalizaciju objekata na području Osijeka. Koliko će ih biti podneseno do zadnjeg dana lipnja nitko ne želi prognozirati jer se može dogoditi da zahtjeva bude i nekoliko puta više.(I.M.)

Rješenje za probleme u Babinoj Gredi

Karte iz Srbije koje Hrvatska očekuje mogle bi biti od pomoći građanima u postupku legalizacije njihovih građevina. “Ti podatci bit će od koristi građanima koji imaju teškoća s dokazivanjem da su njihovi objekti bili građeni do 1968. godine, a koji se zapravo smatraju legalnima,” rekla je pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Vukovarsko-srijemske županije Silvana Tvrz. Prema onome što se moglo doznati, problema s dokumentacijom koja bi dokazala gradnju prije spomenutog roka imaju građani na području Babine Grede. (S.B.)

115

kuna stajat će potvrda o stanju na terenu prije 45 godina

ZGRADE

SAGRAĐENE PRIJE 15. VELJAČE 1968. GODINE SMATRAJU SE LEGALNIMA

Možda ste propustili...