Regija
REFERENDUM ZA BRAK:

Brak je zajednica žene i muškarca
Objavljeno 7. svibnja, 2013.

ĐAKOVO – U cilju trajne zaštite obitelji i braka, koji za sada u hrvatskom Ustavu uopće nije definiran, brojne građanske i vjerske udruge formirale su građansku inicijativu pod nazivom “U ime obitelji”, te u vidu zaštite braka, obitelji i djece u našem društvu pokrenule akciju prikupljanja potpisa za referendum s pitanjem: Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca? – sadržaj je koji je osvanuo na župnim listićima, a koji poziva vjernike da sljedeće nedjelje na svetu misu ponesu i svoj JMBG kako bi svojim potpisom podržali ovu inicijativu. “Tu građansku inicijativu podržali su i naši biskupi te predstavnici drugih vjerskih zajednica u RH. Sljedeće nedjelje, 12. svibnja počinje prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma”, navodi se u listiću.

Odgovor na pitanje zbog čega se pokreće ova akcija pronašli smo na službenim stranicama Građanske inicijative “U ime obitelji”, gdje se navodi: “U ovom trenutku Ustav RH ne sadrži definiciju braka te se može (pogrešno) interpretirati da se brakom smatraju i alternativne, neautentične zajednice. Izričita definicija braka jedino kao životne zajednice žene i muškarca u Ustavu RH odrazit će se na sve zakone i propise, danas i u budućnosti.” Dr. Željka Markić u ime Građanske inicijative pojašnjava kako definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca sada stoji jedino u Obiteljskom zakonu, no on se može mijenjati odlukom Parlamenta koji bi se mogao nazvati i, kako kaže, nedemokratski, te kao primjer navodi događanja u Francuskoj. “Građanima se ne omogućuje da u slobodi i informiranosti izraze mišljenje o tako važnoj temi”, ističe dr. Markić.

- Potpisi se mogu dati jedino na mjestima koja smo prijavili, dakle neće se slati faksom po cijeloj Hrvatskoj. Ovdje je riječ o izjašnjavanju građana o potrebi raspisivanja referenduma koje je regulirano Zakonom. Negdje će to biti ispred crkve, negdje na trgu, mi smo prijavili oko 2.000 lokacija. Dio će to moći raditi nakon misa, muslimani nakon klanjanja petkom u tri džamije u Hrvatskoj, pravoslavci ispred svojih crkava, a ostali građani uglavnom na svim trgovima u većim mjestima, sve informacije mogu pronaći na našoj web stranici - kaže dr. Željka Markić.

- Dobili smo potporu muftije, mitropolita Jovana, svih biskupa i velikog dijela kršćanskih crkava aktivnih u Hrvatskoj - dodaje dr. Markić. Potpise će prikupljati od nedjelje, 12. svibnja do nedjelje, 26. svibnja. U tih 15 dana potrebno je prikupiti najmanje 375.000 potpisa kako bi Hrvatski sabor raspisao referendum.

Maja MUŠKIĆ
U anketi 90 posto građana - ZA

“Zatražili smo jednu uglednu agenciju da naše referendumsko pitanje postavi reprezentativnom uzorku. Na pitanje je gotovo 90 posto građana odgovorilo potvrdno, odnosno da su za to da se takva odredba unese u Zakon. Cilj je da u RH, bez obzira na to što netko mislio o braku u konačnici, svi pokažu da im je stalo do demokracije. Nitko ne može reći da ovo pitanje nije važno za sve građane. Kako će se odrediti temeljna zajednica iz koje proistječu sva prava vezana uz djecu, pa i usvajanje, važno je pitanje za cijelo društvo”, kaže dr. Markić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike