Regija
IZLOŽBA CRNE SLAVONSKE SVINJE U BRODU:

Čemu fajferice ako
nećemo zaštititi kulen?
Objavljeno 7. svibnja, 2013.

ĐURIĆI – Uzgajivač crne slavonske pasmine svinja Antun Golubović iz Đurića protekle je nedjelje, kao jedini predstavnik Vukovarsko-srijemske županije na 1. nacionalnoj izložbi crne slavonske svinje, u Slavonskom Brodu, postigao zapažen uspjeh. Svoja je grla prezentirao onako kako i priliči pravom Slavoncu - u narodnoj nošnji. Njegova krmača i sedam prasaca u drugom leglu osvojili su drugo mjesto u izboru najkvalitetnijih grla, što je Goluboviću, koji se dugi niz godina bavi svinjogojstvom, veliko priznanje za dosadašnji rad i trud te poticaj za još uspješniji uzgoj crne svinje za koju postoji sve veći interes kupaca.

– Puno smo razgovarali i moram priznati da smo mi uzgajivači nezadovoljni i izigrani, ne samo od države nego i od pojedinaca iz županijske i lokalne vlasti koji su potpuno zakazali kada je u pitanju zaštita izvornosti slavonskog kulena i šunke. Obećavali su nam brda i doline, a sada smo dovedeni u situaciju da nespremni ulazimo na tržište Europske unije jer nismo znali izboriti se za zaštitu našeg brenda - ogorčen je Golubović.

Ističe da bi dobivanje oznake izvornosti slavonskog kulena bila odlična ulaznica koja bi uzgajivačima otvorila sasvim nove mogućnosti i pozicioniranje na europskom tržištu.

– Žalosno je što je izostalo odlučnosti da se posao na zaštiti izvornosti uspješno privede kraju. Od silnih obećanja sve je ostalo samo na riječima, i pitamo se kakve li svrhe ima uzgoj ove autohtnone pasmine svinja kojom se Hrvatska može podičiti kada se nisu znale iskoristiti njezine prednosti - pita se Golubović.

Dodaje da je crna svinja poluekološki proizvod jer se hrani prirodno i živi u prirodnim uvjetima, a ne u boksovima, čemu europski potrošači pridaju sve veći značaj. Uzgajivači tvrde kako je meso crne slavonske svinje idealno za kulen jer je podjednak omjer mesa i masti i ne dehidrira kao proizvodi od drugih, posebice hibridnih pasmina svinja. Ističu i kvalitetu svinjske masti koja, tvrde, može parirati maslinovom ulju.

Što se tiče cijena, crna suprasna nazimica stoji od 3.500 do 3.700 kuna, u istim se okvirima kreću i nerasti, dok se prasci prodaju po cijeni od 500 kuna pa naviše. Golubović pojašnjava kako uzgoj tovljenika crne svinje zahtijeva dvostruko više truda od uzgoja običnog bijelog, pa im je samim tim i cijena viša.M.Lešić Omerović

Uzgajivači tvrde da mast fajferice može parirati maslinovom ulju

Svaki je uzgajivač važan

– Mi ćemo dati sve od sebe da sačuvamo fajfericu, radit ćemo na zaštiti izvornosti pasmine, da ostanemo prepoznatljivi, i nadamo se da će europski kupci znati cijeniti našu kvalitetu. Važan nam je svaki uzgajivač, imao on jednu, 10 ili 50 krmača, jer svaka je od njih jamstvo da crna slavonska svinja neće izumrijeti - ustvrdio je naš sugovornik. Poručio je da se uzgajivači još nadaju da će slavonski kulen i šunka uspjeti dobiti zasluženu oznaku izvornosti te da će članovi Udruge fajferica maksimalno forsirati da se započeti posao privede kraju i crna svinja postane hrvatski brend.

Možda ste propustili...

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

Najčitanije iz rubrike