Osijek
KAMPANJA DRUŠTVA PSORIJATIČARA HRVATSKE

Jedan od 100 Osječana boluje od psorijaze
Objavljeno 6. svibnja, 2013.

U Hrvatskoj, prema posljednjim procjenama, 80.000 osoba pati od nekog oblika psorijaze, a na osječkom području učestalost bolesti je 0,97 posto na 100 stanovnika. To znači da jedan od 100 stanovnika boluje od ove teške kožne bolesti, odnosno, na području Osijeka najmanje ih je tisuću.

Kampanjom “Fokus na mene, ne na moju kožu”, koja se u subotu obilježila i u osječkoj Tvrđi, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Društvo psorijatičara Hrvatske pokušalo je i osječku javnost senzibilizirati za osobe s ovom bolešću, te podići znanje o težini bolesti, kao i problemima s kojima se oboljeli nose.

Naime, najveći problem oboljelih, osim mukotrpnog i dugotrajnog liječenja, čini i stigmatizacija u društvu, te činjenica da oboljeli zbog neestetskog izgleda kože doživljavaju neugodnosti, te teško dolaze do posla.

- Moje najneugodnije iskustvo bilo je kada sam čovjeku pružio ruku, a on se s gnušanjem okrenuo i otišao, ne želeći se rukovati sa mnom. Tada sam imao 25 godina i to me tada strašno pogodilo. No, mnogo su veći problemi ljudi koji, nakon što im poslodavac vidi ruke, budu grubo odbijeni, jer se mnogi boje da je bolest zarazna - ispričao je za naš list Darko Bošnjak, predsjednik Društva psorijatičara Hrvatske.

Cilj Društva psorijatičara Hrvatske jest prikupiti što veći broj članova među oboljelima, a podružnica Društva u Hrvatskoj djeluje već više od 50 godina. Društvo poziva sve oboljele s područja Osijeka da se učlane putem broja telefona 512-429 u vremenu od 13 do 14 sati svakog radnog dana, dok je sve dodatne informacije moguće dobiti na web stranici društva www.drustvopsorijaticara.hr. N. Z. Eberhard

Najveći problem je stigmatizacija, kao i da zbog izgleda kože doživljavaju neugodnosti

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike