Ekonomija
DANI VINA I TURIZMA

Četiri vinogorja, 12 vinskih cesta i više od sto vinara Osječko-baranjskoj županiji
Objavljeno 5. svibnja, 2013.

Četiri su vinogorja na području Osječko-baranjske županije i četiri su to EU zvijezde istoka Hrvatske. I kao da je svako vinogorje zauzelo jednu stranu svijeta. Počev od zapada s feričanačkim, na jugu đakovačkim, preko sjevera i baranjskog vinogorja do istočnih granica, na kojima se nalazi erdutsko vinogorje. Dvanaest je vinskih cesta i u njima je raspoređeno više od sto vinara. Neki od njih su bili i sudionici subotnjeg, središnjeg događaja na 5. Danima vina i turizma u osječkoj Tvrđi.

Baranjsko vinogorje

Nad hrvatskim dijelom Baranje, koji je izrazito ravničarski kraj, na sjeveru se uzdiže brdo Banska kosa - idealno za uzgoj vinove loze. Ondje je svoje vinograde smjestio i Slavko Kalazić, koji priželjkuje da se Baranja još više napuči kvalitetnim vinarima. “Kada bi nas bilo još pet - deset puta više no sada, ovaj bi kraj dobio na potrebnoj snazi. I imamo dosta prostora za napredak u marketingu u svrhu promocije”, ističe taj vinar.

Đakovačko vinogorje

Počeci vinarske i vinogradarske tradicije Biskupije Đakovačke i Srijemske sežu u predtursko doba. Aktivni promotori današnje vinske produkcije toga kraja su i vinari okupljeni oko vinske ceste Zlatarevac iz Trnave. “Ovaj sajam uvijek iskoristimo za promidžbu, za kušanje naših vina, a većina prodaje obavi se na adresama naših podruma”, kaže Elvira Lukačević iz Obrta Lukačević, koji proizvodi vino pod nazivom Apostol.

Erdutsko vinogorje

I za vladavine Rimljana na uzvisinama uz Dunav uzgajala se vinova loza. Na najvišoj točki Erdutske planine svoj je vinograd smjestila obitelj Brzica. Imaju i vinariju tehnički opremljenu sustavima za kontrolu temperature i čuvanja vina dušikom. “Sada očekujemo puni godišnji rod vinograda na sedam hektara, odnosno proizvodnju od 50 tisuća butelja vina”, istaknut će Hrvoje Brzica.

Feričanačko vinogorje

Najviše utjecaja na razvoj feričanačkog vinogradarstva imali su cisterciti i i fratri iz Našica. Nakon izgona Turaka doseljenici su prihvatili kulturu uzgoja vinove loze i proizvodnje vina, tako da je već 1850. godine u Feričancima sagrađen podrum kapaciteta tisuću hektolitara. Prošle godine dobili su novu vinsku cestu - Put frankovke, koja je povezala četiri vinara. “Ukupno je to sada 1,2 kilometra dužine vinskih cesta našeg vinogorja, koje prolaze kroz Valenovac, Feričance i vinograde Feravina”, kaže Jenette Šimić iz Feravina, tvrtke koja je najpoznatija po proizvodnji frankovke.

Debitant Vuković

Osječke Dane vina i turizma za prvo ozbiljnije predstavljanje svojih vina, ponajprije graševina, iskoristio je i Stipo Vuković, vlasnik istoimenog OPG-a iz Trnave. “Pola je hektara vinograda pod tom sortom, zahvaljujući tlu od ilovače i pijeske te, jasno, podneblju, grožđe vrlo lako nakuplja potreban šećer, proizvedeno vino sadržava 12-13 posto udjela alkohola i pet-šest grama ukupnih kiselina”, priča Vuković.

Možda ste propustili...

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

SURADNJA LIDLA I “ČISTOG PODZEMLJA”

Educirali učenike osnovnih škola o važnosti prirode

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

Najčitanije iz rubrike