Zdravlje
LJEKOVITO BILJE: MYRRHIS ODORATA L.

Čehulja - začin i lijek
Objavljeno 6. svibnja, 2013.
Svježe ubran list čehulje dobar je začin raznim miješanim salatama i juhama od povrća

Č ehulja, Myrrhis odorata L., biljka je iz porodice štitarki, Familia apiaceae (umbelliferae), a djeluje kao antiastmatik, antibakterik, antiseptik, aromatik, dijabetik, dijetetik, ekspektorans, emenagog, karminativ, stomahik.

Drugi nazivi za čehulju su mirišljiva čehulja, kromač; engleski: sweet cicely, cicely, garden myrrh, myrhh, sweet chervil; francuski: cerfeuil musqué, cerfeuil vivace, myrrhis odorant; njemački: süssdolde; slovenski: dišeči kromač; srpski: čehulja; talijanski: mirride delle Alpi.

To je trajna zelena biljka koja naraste i do 120 centimetara, jake okrugle i šuplje stabljike. Listovi podsjećaju na listove paprati, od dva do četiri puta rasperani, nježni, mekani, trokutasti. Bijeli cvjetići čine ravni štit. Korijen joj je okrugao, s izdancima. Cvate od travnja do srpnja. Miriše po anisu, a okus joj je slatkast.

Raste uz rubove šuma, na šumskim proplancima, u šumama, na livadama i u vrtovima. Voli hranjiva i humusna tla. Mladi se listovi beru i suše brzo na toplom i zračnom mjestu, usitne i spreme u hermetički zatvorenu ambalažu kako bi sačuvali miris i okus. Korijen podanak, zeleni i zreli plodovi te mladi listovi jestivi su.

Ljekoviti sadržaj: eterično ulje, anetol, anisaldehid, metilklavikol, elemol, cosmosin, cynarosid, myricin, razne kiseline, minerali i vitamini. I.Lesinger

Cijele godine od listova čehulje može se pripremati čaj ili se mogu koristiti kao dodatak drugim čajevima.

Ljekovito djelovanje

Čehulja se danas najviše rabi kao začin, i to u cijeloj Europi. U pučkoj medicini spominju se ljekoviti učinci čehulje u liječenju:

l šećerne bolesti l ženskih bolesti, odnosno menstrualnih tegoba

l vodenih bolesti l bolesti respiratornih organa i putova l gihta

l bolesti želuca i crijeva te napuhnutosti l infekcija izazvanih bakterijama l zaraznih bolesti kao što su: boginje, kozice, ospice.

Cijela biljka - list, cvijet, sjeme, korijen - dobro je začinsko sredstvo i dobar prirodni lijek te se u pučkoj medicini čaj od lista, cvijeta i sjemena rabi za liječenje napuhnutosti, iskašljavanje katara i tvrdokornog sekreta, kao stimulans želuca... Korijen čehulje rabi se za izradu masti kojom se liječi giht, a čaj od korijena za dezinfekciju rana, pa i onih od ugriza. Od cijele biljke priprema se tinktura koja se rabi za liječenje tegoba sluznice želuca i pražnjenja crijeva. Ljubitelji mirisa i okusa anisa znaju uživati u žvakanju listova i sjemena čehulje tijekom boravka u prirodi. Ja rado grickam sjemenke čehulje berući gljive jer mi osvježe usta i cijeli organizam. Zapadna pučka medicina rabi čehulju za liječenje: astme, gihta, boginja, bolesti želuca, infekcija bakterijama, oteklina, vodene bolesti, kozica, katara, napuhnutosti, ospica, za otapanje kamenaca i sekreta, posljedica ugriza psa, a pomaže i pri teškoćama s menstrualnim ciklusom.

Iz kulinarstva

Svježe ubran list čehulje dobar je začin raznim miješanim salatama i juhama od povrća, a budući da je slatkast, najviše se koristi u pripremi slatkih jela - kolača, marmelade, likera, raznih napitaka... Korijen čehulje kuha se i jede kao dodatak salatama ili raznim varivima. Sastavni dio "bouquet garni", kao naš smotak peršina, mrkve, za juhu, čine i listovi čehulje. Uporaba čehulje u dijetalnoj prehrani smanjuje potrebu za uzimanjem šećera.

Čaj

(za navedene bolesti)

1 jušna žlica usitnjenih listova, 2 dl vode

PRIPREMA: Vrućom vodom preliti bilje, poklopiti i nakon 15 minuta procijediti.

UPORABA: uzimati 2-3 šalice čaja na dan

Tinktura

(za navedene bolesti)

200 g biljke (list, sjeme i korijen), litra 60-postotnog alkohola

PRIPREMA: Bilje preliti alkoholom, začepiti i držati na toplom mjestu u sjeni 30 dana, procijediti.

UPORABA: uzimati tri puta na dan od 15 do 30 kapi s malo vode, čaja ili soka

Mast

(za liječenje gihta)

200 g svinjske masti ili lanolina, 100 g alkohola

PRIPREMA: Rastopiti mast, uliti tinkturu i miješati sve dok ne prestane isparavanje alkoholnih para. Malo ohladiti i vruće uliti u pripremljenu posudu. Pohraniti u hladnjak da se skrutne.

UPORABA: rabiti za mazanje bolnih mjesta

Možda ste propustili...

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

Najčitanije iz rubrike