Osijek
VELEDROGERIJE NESPREMNE

Osječani neuspješno tragali za preparatima protiv komaraca
Objavljeno 2. svibnja, 2013.
Cijena preparata od 200 ml doseže čak 75 kuna!

Najezda komaraca već krajem travnja iznenadila je veledrogerije, koje se nisu pripremile za potražnju za raznim preparatima protiv uboda tih letećih napasnika.

Konkretno, u ljekarni na Jugu 2 u petak su na raspolaganju bila samo tri takva proizvoda i jedna narukvica protiv komaraca, a Osječani su, u nemogućnosti odabira, izdvajali novca koliko god je bilo potrebno. Tako su za samo 200 ml toga preparata plaćali i više od 70 kuna, dok su u Retfali u tamošnjoj ljekarni kupovali lanjske zalihe. Inače, da je riječ o znatnom udaru na ionako osiromašene novčanike, govori i to da, primjerice, najtraženija vrsta preparata stoji od 55 do 75 kuna, dok su one manje popularne, a, iskustveno, i manje učinkovite, nešto jeftinije. No, realno, za samo dva preparata nerijetko se izdvaja i po 150 kuna, a Osječani su posebno osjetljivi na djecu, za koje su preparati, razumljivo, i najskuplji.

- Bilo je dobro što smo imali određenu količinu preparata iz prošle godine, jer te, kao ni godinu prije, najezde komaraca gotovo da nije bilo. Činjenica je da je ovo bio boom na koji se veledrogerije uopće nisu pripremile. Bacili smo samo dvije kutije kojima je istekao rok trajanja, a ostale iz prošle godine prodali - rekla je Mirjana Plevnik, voditeljica ljekarne "Retfala".

Kako se, unatoč aviotretiranju, znatnije smanjenje broja komaraca ne očekuje, izgledno je da će se preparati tražiti i nadalje. Srećom, u Centralnu ljekarnu, na Trgu A. Starčevića, stiglo je nekoliko stotina preparata, što će, doznajemo od Darka Bajte, ravnatelja Ljekarni Osijek, biti distribuirano po ostalim ljekarnama u gradu. Distribucija će ovisiti o potražnji voditelja, no Bajto kaže da su u Centralnoj ljekarni osigurane dovoljne količine te je izrazio nadu da će veledrogerije nadalje dostavljati dostatne količine preparata bez kojih Osječani ne mogu.

Marija MIHELIĆ
Djeci mlađoj od dvije godine preparati zabranjeni

U velikom su se problemu našli roditelji djece mlađe od dvije godine. Naime, voditeljica ljekarne “Retfala”, Mirjana Plevnik, kaže da za djecu od rođenja pa sve do navršene dvije godine nije uputno rabiti bilo koji preparat protiv komaraca. Roditelji su tako prisiljeni primjenjivati razne metode protiv uboda, no, srećom, ako ih je i bilo, u najmanjih nisu stvarali veće alergijske reakcije, bar ako je suditi prema intervencijama i pozivima u Hitnu pomoć.

- Posljednjih su dana intervencije uobičajene, tako je bilo i za Praznik rada. Bilo je nekoliko alergijskih reakcija, ali nevezano uz ubode komaraca, nego zbog cvjetanja i buđenja prirode - poručila je dr. Klara Kereši-Benani, dežurna liječnica u osječkoj Hitnoj medicinskoj pomoći.

ŠTO MOŽE POMOĆI PROTIV KOMARACA

PLANIRAJTE IZLASKE: Ako je moguće, organizirajte svoje aktivnosti na otvorenome u doba kada komarci nisu toliko aktivni, a najaktivniji su u sumrak i zoru.

RABITE VENTILATOR: S pomoću ventilatora uistinu ćete lako držati komarce dalje od svojega tijela. Postavite ga na mjesto da puše od vas, a ne u vas, i komarci neće moći doći do vaše kože. Komarci slabo lete i nisu u stanju obraniti se od puhanja ventilatora.

MUDRO ODABERITE ODJEĆU: Odjenite udobnu odjeću svijetle boje. Također je preporučljivo da odjenete odjeću gušćeg tkanja kako biste spriječili prodiranje komarca kroz tkaninu, ali jednako će učinkovito biti i slojevito odijevanje.

PROIZVODI ZA ZAŠTITU: Većina proizvoda za zaštitu od komaraca sadrži DEET (dietiltoluamid), koji štiti od uboda komaraca. No budite sigurni da ga pravilno primjenjujete jer inače zaštita neće biti učinkovita i morat ćete ponavljati postupak. Kada je riječ o odabiru proizvoda, za odrasle uzmite onaj koji sadrži 30 posto DEET-a, a za djecu se posavjetujte s pedijatrom. Najvjerojatnije će vam preporučiti proizvod s deset posto DEET-a. (I.R.G.)

GRADSKI UPRAVNI ODBOR ZA SOCIJALNU SKRB I ZDRAVSTVO:
Prvo aviotretiranje ove godine stajalo 1,3 mil. kuna

Prvo ovogodišnje tretiranje letećih krvopija iz zrakoplova na području Osijeka i okolice Grad je stajalo točno 1,256 milijuna kuna, tvrde u Upravnom odjelu za socijalnu skrb i zdravstvo. V.d. pročelnika toga odjela Romano Kristić navodi kako su kasnija mjerenja pokazala da je broj komaraca značajno smanjen na većini zaprašivanih područja, ali će ipak na nekima morati biti ponovljen, što je realizirano sinoć (četvrtak). "Na deset je lokacija utvrđeno kako redukcija komaraca nije sukladna predviđenoj. To su: Mercator, Sjenjak, Tvrđavica, Remiza, Jug 2, Vukovarska, Tenja, Donji grad, Sarvaš i Brijest. Na tih će deset lokacija izvođač ponoviti zaprašivanje o svojem trošku", navodi Kristić. (T.L.)

Možda ste propustili...

NA ŠTANDU U GOSPODARSKOM CENTRU

Otkrivali policijske tajne

Najčitanije iz rubrike