Regija
ANONIMNE PRIJAVE PLJUŠTE

Obrtnici građanima: Za
rad na crno stiže kazna
Objavljeno 2. svibnja, 2013.
Samostalni rad, obiteljska, prijateljska i susjedska pomoć bez plaćanja nisu nelegalni

ŽUPANJA – Dolaskom lijepog vremena oživjela je i građevinska sezona, građani uređuju svoje domove, a pred brojnim su kućama osvanule skele. Upravo je to potaknulo registrirane obrtnike u Županji koji obavljaju ličilačke i fasaderske radove da zaštite svoju djelatnost. Odlučili su preko plaćenog oglasa na lokalnoj radiopostaji upozoriti građane koji angažiraju majstore da ta njihova djelatnost mora biti registrirana, inače je riječ o radu na crno. Podsjećaju građane da su prema važećim zakonima za obavljanje neregistrirane djelatnosti kazne od 10 tisuća do 30 tisuća kuna za izvršitelja usluge, a od tri tisuće do 10 tisuća kuna za korisnika usluge. “Molimo sve osobe koje su do sada tako radile, bez registracije, da djelatnost odmah registriraju. Molimo građane da vode računa o tome tko im pruža ličilačke ili fasaderske usluge. Građani moraju provjeriti je li izvršitelj usluge registriran za tu djelatnost, jer bi i oni mogli kazneno odgovarati”, upozoravaju registrirani obrtnici i fasaderi koji djeluju pri županjskom Udruženju obrtnika.

Iako su obrtnici postupili u najboljoj namjeri, obavijest koja se ovih dana vrti na lokalnoj radiopostaji pojedini Županjci dočekali su na nož.

– Cilj opravdava sredstva pa su se pojedinci odlučili za metodu zastrašivanja, jer im posao očito ne ide. Građane plaše kaznama i žele ih tako prisiliti da angažiraju njihove obrte, jer će u suprotnome odmah alarmirati inspekciju. Ne pada mi na pamet nekome masno plaćati, ako taj posao mogu obaviti i sam, a osim toga, brat mi je pravi maher - što oči vide, ruke naprave, a oni neka samo prijete - revoltiran je Marko M., koji je lani stavljao fasadu na obiteljsku kuću. – Već sutradan stigla mi je inspekcija, dušebrižnici iz “komšiluka” odmah su se pobrinuli pozvati ih, ali, na njihovu žalost, vratili su se neobavljena posla - ističe naš sugovornik.

Iako je donošenje Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti koji je stupio na snagu sredinom 2011. izazvao brojne kontroverze i osude javnosti, njegovu su primjena mnogi i pozdravili. Mnogo je onih koji pomno prate što se događa u susjednom dvorištu i vode računa o tome tko to susjedu popravlja automobil, ili koga je angažirao na uređenju kuće. I obrtnici, koji su u uvjetima globalne gospodarske krize još više pogođeni nelojalnom konkurencijom sive ekonomije, također prijavljuju svaku sumnju u nelegalno obavljanje djelatnosti. Anonimne prijave građana pljušte sa svih strana, a inspektori su svakodnevno na terenu. Provode nadzor nad osobama koje obavljaju ili preko oglasa nude pružanje usluga koje nisu uređene posebnim propisima. Provjeravaju obavlja li pravna ili fizička osoba djelatnost koja nije upisana u sudski ili drugi registar, koja nema zakonom propisane akte o ispunjavanju uvjeta, odnosno obavlja li djelatnosti unatoč izrečenoj zabrani. Nelegalnim obavljanjem djelatnosti ne smatra se rad za vlastite potrebe te obiteljska, prijateljska i susjedska pomoć, ako se obavlja bez plaćanja ili druge materijalne koristi, te ako se ne obavlja redovito. Najveći broj prijava odnosi se na obavljanje završnih radova u graditeljstvu, što je u nadležnosti građevinske inspekcije.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Prijavljuju konkurenciju

I ugostitelji pomno motre jedni na druge. Protiv jednog restorana policija je lani zaprimila čak 80 telefonskih prijava zbog prekoračenja radnog vremena, ljetne terase i dr. Zanimljivo je da iza svih prijava stoji ista osoba - vlasnik konkurentskog ugostiteljskog objekta.

Kazna za “majstora”

je od 10.000 do 30.000 kuna, a za naručitelja od 3.000 do 10.000 kuna

Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike