Regija
BEZ LEGALIZACIJE NEMA NI POSVETE

Blagoslov kapelice morali odgoditi za sljedeću godinu
Objavljeno 29. travnja, 2013.

SPAČVA – Iako su mještani naselja Spačva, smještenog uz šumu i željezničku prugu, osam kilometara udaljenog od općinskog središta Vrbanje, nestrpljivo iščekivali sutrašnji spomendan sv. Josipa Radnika i radovali se blagoslovu novosagrađene kapelice, taj svečani obred odgođen je za – sljedeću godinu.

– Prije svega, taj objekt, koji su mještani gradili samoinicijativno, nije legaliziran, što me, moram priznati, iznenadilo. Osim toga, kasno su počeli pripreme i organizaciju i jednostavno se nije moglo udovoljiti njihovu zahtjevu. Blagoslov kapelice, upozorio je i naš dekan, mora se obaviti u dogovoru s Nadbiskupijom, a do tada se moraju stvoriti svi potrebni preduvjeti. Rekao sam mještanima Spačve da malo urede i okoliš pred kapelicom i postave križ, a vjerujem da će sljedeće godine sve biti obavljeno na vrijeme i da će kapelica napokon biti i posvećena - rekao nam je jučer vrbanjski župnik, velečasni Andrija Kramar. On će sutra u 10 sati u Spačvi služiti svetu misu.

Temeljni kamen za kapelicu položen je još prije 18 godina, na dan kada je počela vojno-redarstvena akcija Bljesak. Brojni su se uzvanici tada okupili u Spačvi i obećavali pomoć u gradnji kapelice koju Spačvani priželjkuju već više od 60 godina, otkako je osnovano naselje za potrebe stambenog zbrinjavanja šumarskih i željezničkih radnika, čija djeca sa svojim obiteljima i danas žive ondje. Sve je, međutim, ostalo samo na obećanjima. Razočarani mještani nisu posustajali, sami su nastavili gradnju svoje crkvice i malo-pomalo podizali objekt. Najveći dio posla na sebe je preuzeo Tunjo Mikić.

- Snalazili smo se kako smo znali i umjeli, pokucao sam na vrata brojnih institucija, prosjačio i izvlačio što se izvući moglo. Nije bilo nimalo lako jer neki za nas baš i nisu imali razumijevanja - prisjeća se Mikić dodajući kako su razumijevanje za probleme njihovog naselja vlasti pokazale jedino u vrijeme Domovinskog rata kada su ondje privremeno bile smještene obitelji prognane iz Apševaca, Lipovca i ostalih sela.

– Jako nam je bitno da napokon imamo mjesto za okupljanje i molitvu jer do najbliže crkve u Vrbanji imamo desetak kilometara. Žao nam je što sutra neće biti obavljen blagoslov kapelice, ali što je tu je! Valjda ćemo sljedeće godine i to doživjeti - poručuju Spačvani. M. Lešić Omerović

Uzimali godišnji i gradili

Najveći doprinos u gradnji kapelice, ističe Mikić, dali su pružni radnici koji su uzimali slobodne dane i godišnji odmor koristili kako bi gradili kapelicu jer se ni jedan majstor nije želio prihvatiti posla bez novca. Pomogle su i Hrvatske šume i Općina Vrbanja. Završetak gradnje kapelice za Spačvane je, ističu, povijesni događaj i cijelo se naselje raduje 1. svibnja i spomendanu sv. Josipa Radnika, kojemu je i posvećena.

Možda ste propustili...

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

HDZ BIRAČIMA I DALJE VODEĆA OPCIJA

Županjska Posavina bez predstavnika u Saboru

Najčitanije iz rubrike