Ekonomija
UPOZNAVANJE SA SPECIFIČNOSTIMA POLJOPRIVREDE

Deset agronovinara iz EU obišlo hrvatske farme
Objavljeno 30. travnja, 2013.

Pod nazivom “Raznolikost hrvatske poljoprivrede” desetak specijaliziranih novinara posjetilo je Hrvatsku.

Tom je prilikom agronovinare iz Slovenije, Danske, Mađarske, Rumunjske, Irske, Austrije, Nizozemske i Velike Britanije sa specifičnostima hrvatske poljoprivrede upoznao Tugomir Majdak, voditelj Odjela za upravljanje EU programima ruralnog razvoja u Ministarstvu poljoprivrede.

Upoznavanje s hrvatskom poljoprivredom počelo je u Gundincima, gdje su novinarima predstavljene dvije obitelji Kadić, koje međusobno nisu u srodstvu, a i proizvodnje im se razlikuju.

Prva, mlada obitelj Kadić, uzgaja piliće za Vindiju i tako je nadopunila obiteljsku tradiciju svinjogojstva. Marijan Kadić, 28-godišnjak, zajedno s dvije godine mlađom suprugom Blaženkom u jednom “turnusu” odhrani 25.000 brojlera pasmine cobb. Za to mu je potrebno nešto više od mjesec dana, točnije 40 dana, a Vindija mu osigurava potrebne hranu i lijekove, te u potpunosti obavlja otkup. Zanimljivo je da je Marijan Kadić za IPARD natječaj saznao preko interneta, te se javio Agenciji CTR u Slavonskom Brodu s kojom je i krenuo u realizaciju projekta i prijavio se za mjeru 101. Agencija za plaćanje odredila je koje uvijete treba imati da bi projekt odgovarao IPARD-u, te su im bile potrebne tri godine od ideje do realizacije, ali je po realizaciji dobio povrat 55 posto uloženih sredstava. No, ipak će mu biti potrebno, procjenjuje Kadić, deset godina da u potpunosti vrati uložena sredstva, koliko traje HABOR-ov kredit.

Naime, ukupna investicija izgradnje i opremanje farme za tov pilića iznosi četiri milijuna kuna. Na upit stranih novinara što očekuje od ulaska u EU i većeg tržišta, Marijan Kadić je odgovorio kako, budući da mu je otkup pa tako i tržište, osigurano ugovorom s Vindijom, očekuje da za njega neće biti značajnije promjene.

Druga obitelj Kadić, na drugoj strani sela, generacijama se bavi svinjogojstvom i to namjerava raditi i u sljedećim godinama. Otac i sin Ivan i Marko Kadić, obrađuju 100 hektara na kojima uzgajaju šećernu repu, pšenicu, soju, ječam i kukuruz i to dio za prodaju, a dio za hranu svinjama koje uzgajaju. Na OPG-u obitelj Kadić ima pet krmača, 15 nazimica i 70 tovljenika, ali i šest lipicanaca koji su strast sina Marka. U budućnosti planiraju pogon za proizvodnju kulena, što su registrirali kao dopunsku djelatnost OPG-a, te od jeseni počinju s tovom stotinu svinja koje će uhraniti od 150 do 250 kilograma i od njih napraviti 500 do 600 komada kulena koji planiraju prodati, uglavnom na kućnom pragu. Pogon za izradu kulena investicija je od 70.000 eura, a financirali su ga iz vlastitih sredstava. Na istovjetni upit europskih novinara, što očekuju ulaskom na europsko tržište, Kadići su odgovorili da se ne boje konkurencije, jer imaju kvalitetan i prepoznatljiv proizvod, a kulen i tako nisu planirali prodavati u EU, nego samo u Hrvatskoj. Poljoprivreda je njihov životni poziv, te Marko i studira na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku smjer ratarstvo.

Novinarima se pridružila i prof.dr.sc. Jasmina Havranek, s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, koja im je u neformalnom razgovoru približila i objasnila sve različitosti i specifičnosti hrvatske poljoprivrede.

Roberta SORIĆ
POSJET RH FINANCIRALA I ORGANIZIRALA EUROPSKA KOMISIJA

Ovaj posjet specijaliziranih novinara koji prate poljoprivrednu proizvodnju organizirala je Europska komisija. Novinari su članovi međunarodne novinarske udruge AG press koji idu na ovakova stručna putovanja svaka dva do tri mjeseca. Ovo im je prvi put da su posjetili Hrvatsku, a sljedeće odredište im je Dublin. Nakon Gundinaca, posjetili su vinariju u Brodskom Stupniku, te farmu mlječnih krava u Kušanovecu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike