Osijek
FIRE COMBAT NATJECANJE

Vatrogasci pokazali punu spremnost i za najteže zadaće
Objavljeno 28. travnja, 2013.
U natjecanju su snage odmjerile dvadeset četiri ekipe iz Hrvatske i Slovenije

Osječani su se u subotu na Trgu pape Ivana Pavla II. mogli uvjeriti u iznimne sposobnosti vatrogasaca koji su na Međunarodom natjecanju "Fire combat" svladavali vrlo zahtjevne prepreke na poligonu ispred konkatedrale.

To natjecanje, u organizaciji DVD-a Gornji grad, nazvano Memorijal Matije Jakuša, u spomen na osječkog profesionalnog vatrogasca koji je iznenada preminuo prošle godine, održava se prvi put u Osijeku, i to za područje cijele Slavonije i Baranje, kaže predsjednik gornjogradskih vatrogasnih dobrovoljaca Željko Popov.

Gradonačelnik Krešimir Bubalo nazočio je natjecanju te se i sam uvjerio što sve moraju znati, podnijeti i svladati vatrogasci u borbi s vatrenim stihijama. "Oduševljava me što su vatrogasci požrtvovni ljudi, spremni nesebično dovesti i vlastiti život u opasnost kada spašavaju građane i njihovu imovinu. Vještine koje su prikazali jamstvo su da će u nepogodama poput požara biti uspješni i sigurno obaviti svoje humane poslove. Stoga podržavam njihov rad, kao i rad s mladima - budućim vatrogascima. Ulaganje u dobrovoljno vatrogastvo pokazalo se izvrsnim, jer se uz brzu i spremnu reakciju ovako sposobnih vatrogasaca požar može ugasiti i 'čašom vode' ako se na vrijeme počne gasiti", komentirao je Bubalo.

No da bi ta "čaša vode" bila djelotvorna, vatrogasci i te kako moraju biti u dobroj općoj kondiciji, a to su prikazali radeći pod punom vatrogasnom opremom - udišući kisik iz aparata pod maskama i u vatrogasnom odijelu, pod kojim je jako vruće, što i te kako iscrpljuje tijelo dok je pod opterećenjem čak i kad nema vatrene stihije, kao što je bilo u subotu na pokaznoj vježbi.

Dvadeset i četiri ekipe, pristigle iz cijele Hrvatske i Slovenije, morale su svladati razvlačenje i provlačenje cijevi, preskakati zidove, prolaziti kroz tunel, penjati se i spuštati niz konop vješto poput pravih alpinista, prenositi unesrećenog - lutku tešku 70 kilograma, vući poprilično zbog vode otežalo i pod pritiskom vatrogasno crijevo te pogoditi mlazom vode metu. Doslovno, prava borba koja zahtijeva potpuni profesionalizam.

To dokazuje i jedna zanimljivost ispred konkatedrale - kontrolirala se alkoholiziranost, ali ovaj put “dreger” nije bio u rukama policijske patrole, nego liječnika. Svaki se natjecatelj morao podvrgnuti alkotestu dežurnog liječnika jer alkoholnim kapljicama uz mlazove vode na ovako ozbiljnim i opasnim vježbama nema mjesta.

Zanimljivo je i što je ženska ekipa iz Sesvetskog Kraljevca u Osijeku "pokupila" nadimak Šokica. Naime, to je bila jedina ženska ekipa, pa su ju Popov i osječki vatrogasci, da ju podsjete na boravak u Osijeku, darivali suvenirima - lutkama Šokica odjevenima u narodne nošnje. Nagrade, kvalitetnu vatrogasnu opremu, najboljima su uručili članovi obitelji Matije Jakuša.

Darko PEJIĆ
MEMORIJAL POSVEĆEN M. JAKUŠU

"Matija Jakuš legenda je ne samo DVD-a Gornji grad nego osječkog, županijskog, državnog i međunarodnog vatrogastva. Matija je obnašao mnoge funkcije i dužnosti: zapovjednik od 1978. do 1992. godine, zamjenik od 1992. do 2005. godine, a od 2005. godine i predsjednik te zaposlenik JPVP-a Osijek. Želimo da Memorijal postane tradicija u našem gradu", rekao je Popov. Natjecanju su nazočili i Berislav Hengl, pročelnik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije, koja je bila jedan od supokrovitelja natjecanja, Boris Banjan, županijski vatrogasni zapovjednik, te Stjepan Klarić, predsjednik Vatrogasne zajednice Osijek.

Vatrogasni cener 4. svibnja

Memorijal je samo jedno od natjecanja koje će se održavati uoči Svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca. U Osijeku su tako najavljene vježbe i demonstracije po društvima, kao i poznati Vatrogasni cener - utrka stotinu vatrogasaca na deset kilometara, koja će se održati 4. svibnja sa startom ispred Iktusa.

Možda ste propustili...

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike