Regija
OGORČENI ŽUPANJSKI PJEŠACI

Biciklisti se zalijeću u
pješake na pločnicima
Objavljeno 29. travnja, 2013.

ŽUPANJA – U našu se redakciju javila mlada majka Sanja P., ogorčena, kako kaže, „letećim“ biciklistima na nogostupima ispred zgrada koje nitko ne "lovi" i koji divljaju i jure stazama, a pješaci im se moraju sklanjati s puta.

– Jučer je jedan takav srušio moje četverogodišnje dijete, ali prošlo je, srećom, samo s ogrebotinama, bez težih ozljeda. Ali tko nam jamči da sljedeći put netko neće završiti s prijelomom ruke ili noge ili s potresom mozga? Pa gdje su ti kvartovski policajci, koji bi trebali voditi računa o onome što se događa u gradu - pita se revoltirana majka.

Na isti problem jučer nam se požalila 67-godišnja umirovljenica Kata T. Na nju je, kaže, prije nekoliko dana, dok je izlazila iz pekarnice u središtu grada, naletio mladić na biciklu i srušio ju na stazu.

– Pala sam i natukla lakat desne ruke, a drski mladić ne samo što se nije ispričao nego mi se nasmijao u lice i nastavio voziti. Toliko sam razočarana te se pitam zar je kućni odgoj baš toliko zakazao i kamo vodi ova naša mladost, jer u dobrom smjeru sigurno ne - ogorčena je baka Kata.

– Pješačka staza je za pješake, a ne za bicikliste. Iako u gradu nemamo biciklističkih staza, ceste u Županji dovoljno su široke da biciklisti bez problema mogu voziti i ne ugrožavati ostale sudionike u prometu. A koliko čujem, na njih se sve češće žale i vozači automobila, kojima presijecaju cestu, voze bicikl preko označenog pješačkog prijelaza, “propinju” se na stražnjem kotaču, divljaju… Biciklisti u našem gradu teroriziraju pješake - ustvrdila je djelatnica kioska u središtu grada.

Djelatnici PP-a Županja, kako doznajemo, s dolaskom lijepog vremena pojačali su kontrole, koje će ovih dana još više intenzivirati. Policajci će kažnjavati sve one koji se ne pridržavaju pravila. Podsjećaju na to da su se biciklisti, ako ne postoji biciklistička staza ili trak, dužni kretati kolnikom, što bliže desnom rubu, a 300 kuna je kazna za vožnju pješačkom stazom. Samim tim kažnjiv je i prelazak zebre vozeći bicikl.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike