Regija
PORAŽAVAJUĆI PODATCI

Svaki peti Baranjac ne može
dati krv jer jede premasno
Objavljeno 29. travnja, 2013.
Najčešći problemi su povišen tlak i nedostatak željeza

BELI MANASTIR - Približno 20 posto od ukupnog broja osoba koje se odazovu akcijama dobrovoljnog davanja krvi, koje organizira belomanastirsko Gradsko društvo Crvenog križa - ne mogu dati krv. Problem je to s kojim se susreću brojna društva, ali je posebice izražen u Baranji. U akcijama koje je ove godine organizirao GD Crvenog križa, odbijeno je 30-ak potencijalnih darivatelja najdragocjenije tekućine. Prisjećaju se slučaja od prije godinu-dvije, kada se akciji u jednom baranjskom selu odazvalo deset osoba, ali ih je krv moglo dati samo troje. Najčešći razlozi su povišen tlak i nedostatak željeza, premda ima i drugih.

- Najveći problem baranjskih dobrovoljnih davatelja je u tome što preferiraju nešto masniju i kaloričniju ishranu - kažu u belomanastirskom Gradskom društvu Crvenog križa, te kako povišen tlak bilježe i kod starijih davatelja kojima liječnici savjetuju rjeđe davanje krvi, a ne po četiri puta godišnje (kod muškaraca) koliko je dopušteno. Drugim riječima, davateljska populacija stari, pa Ines Rudić, direktorica GD Crvenog križa apelira na mlade davatelje da se odazovu u što većem broju. Osim humanitarnosti, objašnjava, davatelji su na neki način i beneficirani. Tako primjerice, nakon 35 davanja krvi ostvaruju pravo na doživotno besplatno dopunsko osiguranje (žene nakon 25 davanja), a zakonska obveza poslodavca je davatelju omogućiti slobodan dan.

- Važno je istaknuti da potencijalni davatelji krvi prođu i određene zdravstvene pretrage prilikom svake akcije, poput mjerenja tlaka i šećera, testa na hepatitis ili AIDS - priča, napominjući kako je, ipak, u posljednje vrijeme primjetan nešto veći odziv, ali još uvijek ne u onakvim omjerima kako bi to u GD-u željeli. Kako bi povećali broj prikupljenih doza, izišli su i izvan Belog Manastira, pa akcije organiziraju u Kozarcu i Duboševici. Ove godine u planu je osam belomanastirskih i po dvije akcije u spomenutim selima.

- Do kraja godine htjeli bismo prikupiti 460 doza krvi - kaže Rudić, dodajući kako se akcijama u prosjeku odazove 40-ak osoba.

Ivica GETTO
Prodaju krv Mađarima!

U kuloarima posljednih se dana priča kako pojedinci krv odlaze davati u Mađarsku. ''Procurila'' je vijest da naši susjedi za dozu krvi plaćaju po 100 eura, ali ovu informaciju nitko nam nije potvrdio. Neslužbeno, od jednog mađarskog liječnika saznajemo kako se u Mađarskoj krv plaća, ali simbolično, dok se nešto više novca za krv može dobiti u Austriji ili Njemačkoj. Vezano uz priču o plaćanju krvi u Mađarskoj, na jednom internetskom forumu pronašli smo tvrdnju ''forumaša'' koji piše da su neki stanovnici Vojvodine za vrijeme hiperinflacije odlazili u Mađarsku i od davanja krvi zarađivali za život.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike