Regija
INSPEKCIJA NASTAVLJA KONTROLIRATI ODLAGALIŠTE

Provjerava se zakonitost
dozvole za deponij u Gunji
Objavljeno 27. travnja, 2013.

GUNJA – Nastavlja se saga oko gunjanskog odlagališta otpada koje je već nekoliko mjeseci pod povećalom inspekcijskih službi. Sredinom studenoga, podsjećamo, skupina mještana organizirala je mirni prosvjed i od općinske vlasti zatražila hitan prekid dovoženja komunalnog otpada iz drugih dijelova županije ili donošenje odluke o raspisivanju referenduma na kojem će Gunjanci odlučiti o tome. Kontaktirali su i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, a prije tri dana stiglo im je i službeno očitovanje Uprave za inspekcijske poslove o postupanju inspekcije na odlagalištu otpada Kraplja u Gunji, koje je potpisala načelnica Sektora i glavna inspektorica zaštite okoliša Jasna Paladin–Popović.

U dopisu se ističe kako je inspekcija tijekom listopada i studenoga prošle godine utvrdila povredu propisa kojim se određuju način i uvjeti odlaganja i gospodarenja otpadom. Komunalnom trgovačkom društvu Gunja kao upravitelju odlagališta inspekcijskim rješenjem naređeno je otklanjanje nedostataka, između ostalog i redovito prekrivanje odloženog otpada te osiguranje stalnog nadzora odlagališta. S obzirom na to, ističe se u dopisu, da upravitelj nije osigurao osnovnu opremljenost odlagališta, što prema Zakonu o otpadu predstavlja prekršajno djelo, za komunalno društvo u svojstvu pravne osobe i za direktora kao odgovorne osobe inspekcija je Prekršajnom sudu u Županji početkom prosinca 2012. uputila optužni prijedlog.

“Prekršajni postupak još nije okončan, a mjere naređene inspekcijskim rješenjem su provedene, ali će se neovisno o njihovom izvršenju naznačene obveze i nadalje kontrolirati u inspekcijskim nadzorima”, stoji u dopisu glavne inspektorice zaštite okoliša. Posljednji nadzor proveden je 19. travnja ove godine, a u njemu je sudjelovala i inspekcija zaštite od požara i sanitarna inspekcija.

“Budući da se vaš prigovor odnosio i na postupak izdavanja dozvole za obavljanje djelatnosti gospodarenja neopasnim otpadom od 22. listopada 2012. koju je za odlagalište Kraplja u Gunji izdao nadležni županijski Upravni odjel, inspekcija je podnošenjem prijedloga za ukidanje dozvole po pravu nadzora službi zaduženoj za pravne poslove inicirala pokretanje postupka provjere zakonitosti dozvole. Neovisno o tome na koji će se način odlučiti o podnesenom prijedlogu, inspekcija je službi zaduženoj za pravne poslove predložila provedbu upravnog nadzora nad zakonitošću rada i postupanja nadležnog županijskog upravnog tijela nad povjerenim poslovima državne uprave koji se odnose na postupanje s otpadom”, stoji u dopisu Ministarstva zaštite okoliša, Uprave za inspekcijske poslove.M.Lešić Omerović

Možda ste propustili...

UPUTIO PASTIRSKU ZAHVALU ZA SVE ŠTO ČINE U RADU S DJECOM

Nadbiskup Hranić s odgajateljima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBA KUPALIŠNA KOMPLEKSA OTVORILA SU SVOJA VRATA

Spas od vrućina u
baranjskim bazenima

2

OPET BEZ SJEDNICE

Komunalni radovi stoje bez Vijeća

3

PREDSTAVLJENA APLIKACIJA

Djeca mogu sama kreirati cijele priče