Regija
PROJEKT PREKOGRANIČNE SURADNJE

Gradištanci će moći dvije godine besplatno surfati!
Objavljeno 26. travnja, 2013.

GRADIŠTE – Mještani Gradišta moći će dvije godine besplatno surfati jer im stiže kvalitetni i vrlo brzi besplatni internet. Rezultat je to provedbe projekta prekogranične suradnje za poticanje ulaganja u kojoj ta općina sudjeluje skupa s Općinom Lovas i Gradom Ilokom s hrvatske i općinama Kula i Odžaci sa srbijanske strane.

– Za 15 dana besplatni internet u Gradištu bit će u funkciji i njime će biti pokriveno cijelo selo i gospodarska zona Ambarine, što znači da će se u svakom kutku Gradišta moći besplatno surfati. Oprema će dvije godine biti u vlasništvu Općine pa će mještani sve do svibnja 2015. moći koristiti ovu pogodnost kakvom se u Hrvatskoj trenutačno može pohvaliti samo nekoliko gradova - ističe predsjednik Općinskog vijeća Gradišta Ivan Čolakovac.

Projekt besplatnog interneta provest će se i u Lovasu i Iloku, a omogućit će građanima da preko svojih smartphonea, tableta i laptopa besplatno pristupaju internetu, skidaju sadržaje, chataju, online plaćaju račune, čitaju vijesti, a onima koji do sada nisu imali priliku, da upoznaju čari interneta i virtualnog svijeta.

Inače, projekt međugranične suradnje sa srbijanskim općinama Kula i Odžaci vrijedan je 290.000 eura i njime se nastoje oživjeti gospodarske zone, potaknuti ulaganja i razvoj gospodarstva.

Kako doznajemo od Čolakovca, u tijeku je edukacija mladih obrazovanih ljudi za izradu IPARD projekta kojima se mogu povući značajna financijska sredstva za izgradnju komunalne infrastrukture i podizanje kvalitete življenja na višu razinu. Među njima je i sedam osoba iz Gradišta koje će skupa s kolegama proći pet trodnevnih radionica, a deset odabranih kandidata koji se pokažu najuspješnijima uz pomoć mentora krenut će u konkretnu izradu projekata, a usporedo će biti aktivno uključeni u učenje poslovnog engleskog jezika.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike