Regija
NEZAPAMĆENA TRAVANJSKA NAJEZDA

Županja i Baranja:
Rojevi komaraca lete u oči i usta
Objavljeno 26. travnja, 2013.
U Županji još promatraju stanje, Biljani planiraju zamagljivanje

ŽUPANJA/BELI MANASTIR/ BILJE – Već tri večeri Županja je pod pravom opsadom komaraca – napadaju sa svih strana, a građani se na sve načine pokušavaju obraniti od krilatih napasnika.

- Toliku najezdu komaraca, i to već krajem travnja, ne pamtimo! Bojimo se da ćemo sada “iskijati” za prošle dvije godine kada ih nije bilo - žale se Županjci.

- Poslijepodne i navečer nemoguće je izići iz kuće i sjediti u dvorištu. Najgore nam je zbog djece. Izbodoše ih, evo kćerki su po rukama i glavi prave otekline od uboda komaraca. Po desetak ih najednom sleti i u isto vrijeme napada, čitavi rojevi lete nam u oči, nos, usta… katastrofa - žali se Ivana Đ.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Županje Damir Parmać ističe kako se u gradu pomno prati situacija i reagirat će se ovisno o razvoju događaja. Ustvrdio je kako je isti slučaj bio 2010. godine, kada je bila proglašena elementarna nepogoda zbog obilnih padalina i visoke razine podzemnih voda. I ove godine komarcima iznimno pogoduju vremenske prilike. Vodostaj Save vrlo je visok, kanali i bare puni su vode, a temperature iznad 20 stupnjeva uz puno vlage idealna su kombinacija za masovno razmnožavanje komaraca.

- Pratimo situaciju i vidjet ćemo što će se događati sljedećih dana. Komarci su se pojavili prije dva dana, u srijedu navečer bilo ih je u još većem broju nego dan prije, no za sada nećemo ništa poduzimati jer je još rano. No, ako se takva situacija nastavi, krenut će se s tretiranjem komaraca - pojašnjava Parmać.

Gradonačelnik Županje Davor Miličević o tom će problemu razgovarati i s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem i vidjeti hoće li se kakva akcija provoditi na razini županije.

Preuranjenih problema s komarcima imaju i Baranjci.- Jedva smo čekali da dođe lijepo vrijeme i da se iz četiri zida preselimo u dvorište. No, od toga, čini se, ništa. Sinoć smo izdržali samo pola sata. Od komaraca se ne može živjeti - priča jedan stanovnik Bilja.

- Tvrtka Pestrid izvršila je monitorig Bilja i okolice. Utvrdili su da nema prekomjernog broja ličinki oko Stare Drave, ali ih je zato nevjerojatan broj u šumi između Bilja i Osijeka - kaže općinska načelnica Ružica Bilkić, napominjući kako je tretiranje šume, u kojoj su se zadržale velike vodene površine i koja je još uvijek zagađena minama, moguće samo iz zraka. Ono je, pak, zabranjeno, a i da nije, iz proračuna bi se teško mogao izdvojiti novac za izajmljivanje aviona. Tretiranje sa zemlje, takozvano zamagljivanje, planiraju ovih dana.

Djelatnici Pestrida su tijekom vikenda obavili tretiranje larvicidima na nekoliko mjesta u Baranji, na obali Šećeranskog jezera kod Belog Manastira, primjerice.

M. LEŠIĆ OMEROVIĆ/I. GETTO
KOMARCI KORISTE “PREDIZBORNU ŠUTNJU”

Kada je riječ o tretiranju komaraca, treba napomenuti i da je otegotna okolnost činjenica što je 18. travnja raspušteno županjsko Gradsko vijeće. Naime, do lokalnih izbora i konstituiranja novog gradonačelnik obavlja samo tehničke poslove i donošenje bilo kakve odluke o financijskom opterećenju Grada je nezahvalno.(M.L.O.)

PREKOMJERAN BROJ UTVRĐEN JE U ŠUMI IZMEĐU BILJA I OSIJEKA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike