Regija
NEMAJU GDJE KUPITI DIJELOVE

Zbog gume za traktor Gunjanac morao potegnuti 150 kilometara do Osijeka!
Objavljeno 25. travnja, 2013.

GUNJA – Sezona poljodjelskih radova u punom je jeku, sva raspoloživa mehanizacija je u poljima, a ako vam se kojim slučajem dogodi da vam pukne velika traktorska guma, a živite u županjskoj Posavini, za nabavu nove morate se uputiti čak u Osijek! Naime, u prodavaonicama na području Vukovarsko-srijemske županije na 'lageru' nema traktorskih guma! U to se prije nekoliko dana uvjerio poljoprivrednik iz Gunje (podatci poznati redakciji) kojemu je oko podneva na njivi pukla guma.

Posla je bilo napretek jer je nakon duljeg kišnog razdoblja trebalo iskoristiti sunčano vrijeme i povoljne uvjete za sjetvu, pa se Gunjanac odmah uputio kupiti novu i osposobiti traktor kako bi mogao nastaviti s poslom. Obišao je prodajna mjesta u okolnim selima, Županji, Vinkovcima i Vukovaru, a u potrazi za gumom stigao je čak do Osijeka gdje mu se napokon posrećilo. Gumu je uspio kupiti, ali izgubio je cijeli dan na putu.

– Ma zapravo to i nije ništa čudno jer u današnje vrijeme nitko na 'lageru' više ne želi držati velike traktorske gume čija je cijena oko 4.000 kuna. Rijetko se događa da se probiju i u radnom vijeku jednog stroja možda se to dogodi jednom ili dva puta. U prodavaonicama ih nabavljaju samo po narudžbama jer se trgovci boje da ih neće prodati, ali sam pomislio da ću možda ipak imati sreće i uspjeti ju negdje pronaći. Bilo mi je važno odmah nastaviti sa sjetvenim radovima, ali neplanirani put do Osijeka pobrkao mi je planove - ispričao nam je naš sugovornik.

S obzirom na to da živi u Gunji, zanimalo nas je kako se po novu gumu nije uputio u Brčko, za koje su Gunjanci inače vezani i gdje svakodnevno odlaze u šoping.

– Ne vjerujem da bih ju i ondje našao, a s obzirom na vrijednost robe, morao bih platiti carinu i porez, tako da o toj opciji nisam ni razmišljao - pojašnjava. Slično iskustvo imao je i poljoprivrednik iz Strošinaca koji se, kaže, napatio dok je nabavio novu traktorsku gumu.

- Ma tako je nama koji živimo u slijepom crijevu Hrvatske! Za sve što nam treba i što je drugima nadohvat ruke, moramo potrošiti i truda i vremena, ali i živaca. U poljoprivrednom kraju, u jeku poljodjelskih radova ne možeš kupiti traktorsku gumu, pa zar nitko od trgovaca na ovom području ne može imati bar jedan komad na lageru? Kako je mogu imati u Osijeku, a kod nas ne? Baš čudno! - revoltiran je naš sugovornik. Ne miri se ni s gašenjem ispostave Agencije za plaćanja u poljoprivredi koja se u prosincu iz Županje preselila u Vukovar.

- Najpametnije mi je kupiti šator i kampirati pred zgradom dok ne riješim papirologiju, a poslovi na njivi i oko stoke neka čekaju! Očito gospoda u ministarstvu misle da to tako može funkcionirati. Da nije žalosno, bilo bi smiješno - revoltiran je Strošinčanin.M.Lešić Omerović

Gume samo po narudžbi

U trgovini traktorskih dijelova u Drenovcima jučer su nam potvrdili da na 'lageru' nemaju traktorskih guma i da ih nabavljaju isključivo na temelju narudžbi kupaca. “Ako se naruči odmah ujutro, možda dostavljač i stigne tijekom dana, a ako ne, sutradan je kupac može preuzeti“, pojasnila nam je djelatnica.

Možda ste propustili...

U SUBOTU U DVORIŠTU DVD-A

GUN organizira Našičku feštu

NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE HSU-a

Vinković zatražio neopozive ostavke

PREDSTAVNIŠTVO SLAVONIJE, BARANJE I SRIJEMA

U Bruxellesu otvorena izložba “Vjetar iz ravnice”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UZ POŠTOVANJE KONZERVATORSKE STUDIJE

Uklanjat će se građevine u dvorištu bivšeg Trgoprometa

2

NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE HSU-a

Vinković zatražio neopozive ostavke

3

POTRAŽUJU DODATNIH 141.000 EURA NA IME KAMATE

Zbog blokade računa
Grad Županja kreće u novu
parnicu s tvrtkom Borovo