Regija
U POTRAZI ZA KUPCIMA FLAŠIRANE VODE

Belomanastirska Livada
traži put do Kine i Katara
Objavljeno 25. travnja, 2013.
U Baranjskom vodovodu već su sastavili dopis koji šalju kineskom veleposlaniku

BELI MANASTIR - Nerealizirani posao sa zagrebačkom tvrtkom Energospektar, vlasnika Milodraga Gadže, ni u kojem slučaju nije obeshrabrio Damira Paulića, direktora belomanastirskog Baranjskog vodovoda. Svjestan kvalitete vode s crpilišta Nove livade, koja, podsjetimo, ne sadrži arsen, željezo i mangan, a bogata je kalcijem, magnezijem, natrijem, kalijem te fluorom, nastavio je istraživanje tržišta na koja bi tvrtka mogla plasirati flaširanu vodu, nazvanu Livada. O tome je razgovarao i s veleposlanikom NR Kine u Hrvatkoj, Shenom Zhifeiem.

- Tvrtka Poduzetnik organizirala mi je posjet njegovu predavanju na osječkom Ekonomskom fakultetu. Iznenadio sam se kada je veleposlanik našao vremena za razgovor sa mnom u četiri oka, dakako, u nazočnosti njegove tajnice, koja je i prevoditeljica - kaže Paulić, naglašavajući kako mu je odmah na pamet palo ogromno kinesko tržište.

Veleposlanik mu je dao do znanja kako za uvoz vode u Kini vlada veliko zanimanje, kao i za uvoz vina.

- Vodu, za sada, uvoze iz Francuske, najviše poznati Evian - objašnjava Paulić.

Voda Evian, naime, jedan je od najpoznatijih i najcjenjenijih svjetskih “vodenih” brendova. Izvire u Evian-Les-Bainsu, na izvoru Cachat, smještenom u francuskim Alpama. No, nastavlja Paulić, ako je suditi prema trima ispitivanjima koja su potrebna za dobivanje statusa izvorske vode (u različita godišnja doba), belomanastirska je voda sigurno u rangu vrhunskih svjetskih voda. Nedostatak je samo to što nije brend i nepoznata je.

Kada je riječ o kineskom tržištu, kaže, uvijek se postavlja pitanje količine, ali se u Baranjskom vodovodu ni toga ne boje, što im jamči kapacitet zdenca od 10 litara vode u sekundi. U Baranjskom vodovodu već su sastavili dopis koji šalju kineskom veleposlaniku.

- To još uvijek ništa ne znači, premda je ljudski nadati se. No, nije stvar samo u kvaliteti vode i količinama. Vodu netko treba puniti u boce, što bi činio za sada nepoznati investitor u punionicu - podvlači Paulić.

Sigurno je da bi se i investitor našao kada bi se bar odškrinula vrata zvana veliko kinesko tržište.

Paulić dodaje kako Kina nije jedino potencijalno tržište. Neki su kontakti, naime, uspostavljeni i sa zainteresiranim ljudima iz Katara.

Ivica GETTO
Pregovarat će i s Darijem Šimićem

Paulić ističe kako Baranjski vodovod bez prodaje veće količine vode u budućnosti teško može preživjeti u sadašnjem opsegu, posebice nakon što u rad puste dva potpuno nova crpilišta, što će biti vrlo brzo. Stoga mu je jako važno naći tržište za flaširanu, ali i vodu iz cjevovoda.

- Tvrtka poput nesuđene Škrobare, primjerice, sigurno bi trebala znatno veće količine vode nego što je distribuiramo po kućanstvima - objašnjava Paulić. Dodaje da će ovih dana pregovarati i s bivši hrvatskim nogometnim reprezentativcem, Darijem Šimićem, čija je tvrtka, Živa voda d.o.o., proizvođač i distributer vode u galonima - Aquaviva.

Vodu netko treba puniti u boce, što bi činio za sada nepoznati investitor u punionicu

Kinezi vodu uvoze iz Francuske, najviše poznati Evian

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike