Novosti
AMBICIOZAN PROJEKT TEŽAK 80 MILIJUNA EURA

Zbog Schengena će biti zaposleno 750 policajaca
Objavljeno 24. travnja, 2013.
Vladin cilj je u schengenski prostor ući do kraja 2015. godine, a nada se da će dio novca dobiti iz EU-a

Vezani članci

ONE STOP KONTROLA NA GRANIČNIM PRIJELAZIMA:

Zbog ulaska u EU ovo ljeto manje gužvi na granicama

ZAGREB - Hrvatska će idućih godina morati uložiti više stotina milijuna kuna kako bi bila spremna za ulazak u schengenski prostor, prostor bez graničnih kontrola među zemljama članicama Europske unije, pri čemu će hrvatska granica prema Srbiji, Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini postati tzv. vanjska granica EU-a. MUP će morati zaposliti još policajaca te nabaviti novu suvremenu opremu za nadzor kopnene i morske granice, između ostalog, i terenska vozila, brodove, helikoptere, radarske sustave, termovizijske kamere, detektore za pronalaženje eksploziva i narkotika... Vladin je cilj da Hrvatska krajem 2015. godine bude spremna za ulazak u schengenski prostor što je, kako se pokazalo na primjeru Rumunjske i Bugarske, vrlo ambiciozno. U Vladi se nadaju da će dio novca dobiti iz Europske unije te tako financirati kupnju tri helikoptera, desetak plovila, stotinjak patrolnih vozila s policijskom opremom, ali i radarske sustave, mobilne termovizijske kamere, detektore otkucaja srca... Za europski novac bit će nominirana oprema u vrijednosti od oko 75 milijuna eura, a još desetinu tog iznosa osigurat će država u proračunu.

Akcijskim je planom predviđeno da na budućoj vanjskoj granici EU-a Hrvatska ima 5.825 policajaca, što znači da će u graničnu policiju biti raspoređeno još nekoliko stotina policijskih službenika. Tijekom ove godine na vanjsku granicu bit će poslano još sto policajaca, a u idućim godinama dodatnih 750 policijskih službenika. Vlada predviđa da će dodatne policijske snage na vanjskoj granici osigurati unutarnjom preraspodjelom, ali i novim zapošljavanjem. Graničnoj policiji trebat će obnoviti stare ili sagraditi nove objekte za rad i smještaj jer postojeći objekti "ne zadovoljavaju trenutne potrebe." Do 2016. godine trebali bi biti sagrađeni objekti za smještaj policajaca u Cetingradu i Donjem Lapcu te adaptiran objekt u Kuparima. Uz to, bit će sagrađeno nekoliko postaja granične policije, a u sljedeće dvije godine trebali bi biti dovršeni i tranzitni centri za prihvat stranaca u Tovarniku i Trilju te građevina za smještaj maloljetnika i obitelji u prihvatnom centru Ježevo.

Irena FRLAN
Kontrole i nakon 1. srpnja

Ulaskom Hrvatske u EU 1. srpnja ne ukidaju se automatski granične kontrole na granicama prema drugim zemljama članicama EU-a. Kontrole na tim, tzv. unutarnjim granicama bit će ukinute kada Hrvatska pristupi schengenskom prostoru. Iskustva drugih članica pokazuju da se to uglavnom događa nekoliko godina nakon pristupanja Uniji, primjerice, Slovenija je ušla u EU 2004., a u Schengen tri godine kasnije. No, Bugarska i Rumunjska još nisu ispunile uvjete za ulazak u schengenski prostor, iako su članice Unije od 2007.

NAKON 1. SRPNJA VIŠAK CARINIKA

Nakon ulaska u Europsku uniju zatvorit će se brojni granični prijelazi. U pripremi je reforma carinske službe. Već je 130 carinskih službenika prešlo u druge vladine agencije, a još ih je toliko u procesu prelaska. S ulaskom u EU donekle će se promijeniti i uloga carine pa će puno više ljudi biti na terenu i obavljati razne nadzore. Najviše se problema očekuje zbog krijumčarenja cigareta i pića, jer će od 1. srpnja trošarine sigurno rasti. Carinici su već sada na terenu, izvijestio je njihov šef, zamjenik ministra Zlatko Grabar. "Mogu samo reći da smo u određenom broju velikih trgovačkih centara pronašli i alkohol bez markica i cigarete s krivim markicama", otkrio je Grabar.(MS)

Možda ste propustili...

UVESTI BOLJE MJERE ZAŠTITE

Na radu poginule 32 osobe, 17.240 ozljeda

MOŽE SE DRŽATI POD KONTROLOM

Oko 200.000 osoba u RH pati od astme

PREMA POSLJEDNJEM POPISU U VUKOVARU ŽIVI 23.135 STANOVNIKA

Živić: Vukovar i dalje gubi stanovništvo iako se negativni trend usporio

Najčitanije iz rubrike