Regija
USPJEH UČENIKA POŽEŠKE TEHNIČKE ŠKOLE

Petar Antolović najbolji je
matematičar u Europi!
Objavljeno 23. travnja, 2013.
Kao aktivni nogometaš Petar je na natjecanju pojasnio vezu matematike i nogometa

POŽEGA – Na Međunarodnoj matematičkoj konferenciji koju je sredinom travnja u švedskom Gothenburgu organiziralo Ciparsko matematičko društvo za učenike u dobi od 12 do 18 godina, učenik trećeg razreda požeške Tehničke škole Petar Antolović osvojio je prvo mjesto u konkurenciji od 30 odabranih natjecatelja. Prema riječima profesorice matematike Marije Bošnjak koja je u svojstvu mentora također boravila na natjecanju, matematičku konferenciju pohodilo je više od 400 učenika sa svojim mentorima iz petnaestak europskih zemalja.

– Petar je nastupio u dvije kategorije natjecanja. U prvoj kategoriji učenici su trebali izraditi dizajn plakata povezan s nekom matematičkom temom. Kako se Petar u slobodno vrijeme bavi i nogometom u požeškom NK-u Slavonija, tematski je na plakatu spojio matematiku i nogomet. Druga i znatno zahtjevnija kategorija natjecanja bila je prezentacija matematičke teme u trajanju od tri minute. Peteročlani ocjenjivački sud za tu je kategoriju izdvojio 30 kandidata, nakon čega je ponovnim odabirom izdvojeno deset najboljih. U kategoriji prezentacije uživo odabrane teme iz matematike drugu i treću nagradu osvojili su kandidati iz Bugarske i Kazahstana, dok je Petar bio prvi s temom Sempliranje i Chemov teorem – rekla je prof. Bošnjak.

Učenik Petar Antolović kao aktivni nogometaš pojasnio je vezu matematike i nogometa koju je nastojao prikazati u jednoj od kategorija natjecanja – izradi plakata.

– Osobno sam inzistirao da upravo to bude tema mog plakata. Objasnio sam neke najjednostavnije primjere matematičkih i fizikalnih zakona koji vrijede i tijekom igre. Primjerice, ako imamo položaj igrača u trokutu, možemo izračunati vrijeme za koje će neki igrač prestići loptu. Za izračun možemo primijeniti kosinusov poučak ili teoriju parabole koja se primjenjuje i pri izvođenju slobodnog udarca – rekao je Petar pojašnjavajući smisao svoga plakata.

Ravnatelj Tehničke škole Vedran Neferović zaključio je da je uspjeh njihovog učenika kvalitetan iskorak ove strukovne škole prema trendovima u Europi u nastojanju da se učenicima približe svi sadržaji ponuđeni u pojedinim strukturama srednjoškolskog obrazovanja.

Hrvoje KUSIK

400

učenika iz petnaest zemalja nastupilo je na natjecanju

2. i 3. nagradu osvojili su kandidati iz Bugarske i Kazahstana, dok je Petar bio prvi s temom Sempliranje i Chemov teorem

Možda ste propustili...

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

Najčitanije iz rubrike