Regija
ČETVRTI VITEŠKI DAN TEMPLARA

Vitezovi prošli ulicama Požege i održali turnir
Objavljeno 21. travnja, 2013.

POŽEGA – Članovi požeške udruge Viteški red templara četvrtu su godinu zaredom, pod pokroviteljstvom Grada Požege, organizirali priredbu Viteški dan templara okupivši udruge koje održavaju tradiciju srednjovjekovnih vitezova.

Gradskim ulicama u svečanom su defileu prošli članovi nekoliko hrvatskih templarskih udruga uz goste iz Engleske, Bugarske i Slovenije te pripadnike viteških postrojbi iz Ribnice, Zagreba, Donje Stubice i Orahovice. Nakon prijma u vijećnici Gradske kuće, gdje su se predstavnici udruga susreli s gradonačelnikom Zdravkom Ronkom, u dvorištu je održan i tradicionalni viteški turnir s pokaznim vještinama borbi mačevima te nadmetanje u gađanju meta velškim lukom.

Otvarajući viteški turnir, Vinko Lisec, predsjednik požeške udruge templara i veliki prior, podsjetio je nazočne da su pripadnici toga viteškog reda u 13. stoljeću boravili u Požegi čuvajući utvrde drevnoga Starog grada, na brdu gdje se sada nalazi gradski park.

Uoči natjecanja u gađanju lukom i strijelom svoju je vještinu gađanja samostrelom nazočnima pokazala Požežanka Maja Bosanac, dvostruka prvakinja Hrvatske u tome sportu. Gostujući vitezovi mete su gađali s udaljenosti od desetak metara, u čemu je pojedinačno najuspješniji bio Zagrepčanin Marko Ivšak. Za ostvareni rezultat pehar mu je uručio dr. Marijan Cesarik, zamjenik ministra zdravlja. Ekipni pobjednik u streličarstvu bila je Družba vitezova zlatnog kaleža iz Donje Stubice, kojima je pobjednički pehar uručio požeški gradonačelnik Zdravko Ronko. Hrvoje Kusik

Možda ste propustili...

ISPLATA TIJEKOM PROSINCA NA TEKUĆE ILI ŽIRORAČUNE

Božićnice u visini od 50, 60 i 80 eura

TRAGIČNI DAN KOJI SE NEIZBRISIVO UREZAO U PAMĆENJE

Sjećanje na pogibiju 11 branitelja na Papuku

BLAGDANSKO DRUŽENJE

Glazba, dobra hrana, topla pića

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana