Regija
ČETVRTI VITEŠKI DAN TEMPLARA

Vitezovi prošli ulicama Požege i održali turnir
Objavljeno 21. travnja, 2013.

POŽEGA – Članovi požeške udruge Viteški red templara četvrtu su godinu zaredom, pod pokroviteljstvom Grada Požege, organizirali priredbu Viteški dan templara okupivši udruge koje održavaju tradiciju srednjovjekovnih vitezova.

Gradskim ulicama u svečanom su defileu prošli članovi nekoliko hrvatskih templarskih udruga uz goste iz Engleske, Bugarske i Slovenije te pripadnike viteških postrojbi iz Ribnice, Zagreba, Donje Stubice i Orahovice. Nakon prijma u vijećnici Gradske kuće, gdje su se predstavnici udruga susreli s gradonačelnikom Zdravkom Ronkom, u dvorištu je održan i tradicionalni viteški turnir s pokaznim vještinama borbi mačevima te nadmetanje u gađanju meta velškim lukom.

Otvarajući viteški turnir, Vinko Lisec, predsjednik požeške udruge templara i veliki prior, podsjetio je nazočne da su pripadnici toga viteškog reda u 13. stoljeću boravili u Požegi čuvajući utvrde drevnoga Starog grada, na brdu gdje se sada nalazi gradski park.

Uoči natjecanja u gađanju lukom i strijelom svoju je vještinu gađanja samostrelom nazočnima pokazala Požežanka Maja Bosanac, dvostruka prvakinja Hrvatske u tome sportu. Gostujući vitezovi mete su gađali s udaljenosti od desetak metara, u čemu je pojedinačno najuspješniji bio Zagrepčanin Marko Ivšak. Za ostvareni rezultat pehar mu je uručio dr. Marijan Cesarik, zamjenik ministra zdravlja. Ekipni pobjednik u streličarstvu bila je Družba vitezova zlatnog kaleža iz Donje Stubice, kojima je pobjednički pehar uručio požeški gradonačelnik Zdravko Ronko. Hrvoje Kusik

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike