Regija
JOSIP ČAVAJDA POLAGAO MAJSTORSKI ISPIT

Šest sati kovao svijećnjak da bi
postao 5. majstor kovač u državi
Objavljeno 21. travnja, 2013.
Josip već devet godina ima radnju, a naslijedio ju je oca

Vezani članci

ČETVRTI VITEŠKI DAN TEMPLARA

Vitezovi prošli ulicama Požege i održali turnir

ĐAKOVO – Da se željezo kuje dok je vruće uvjerili smo se protekle subote u kovačnici majstora Franje Vinkovića (39) u Đakovu, gdje je majstorski ispit polagao 33-godišnji kovač Josip Čavajda iz Jakšića. Odzvanjali su iz majstorske radionice nadaleko poznatog đakovačkog kovača Vinkovića zvuci udaraca teškog čekića o vruće željezo na nakovnju. Franjo Vinković više nije jedini kovač s majstorskim ispitom u Hrvatskoj, sad su ih četvorica, a položi li Josip Čavajda, bit će ih petorica! Naime, Josip je kod Franje, što smo kasnije doznali, uspješno, jednoglasna je bila komisija, položio praktični dio. Sada ga čeka pismeni ispit iz metalske struke s posebnim pitanjima vezanim uz kovačku struku, ispit vezan uz gospodarstvo i pravne propise, te završni dio polovinom svibnja. Prođe li sve u redu, Hrvatska će postati bogatija za još jednog majstora kovača.

- Josip je Obrtničkoj komori Požeško-slavonske županije prijavio polaganje majstorskog ispita, gdje je osnovana ispitna komisija. Smatrajući da je stekao sve uvjete za polaganje majstorskog ispita, jer ovim se poslom bavi već dugo, odlučio je postati majstor - kazao je predsjednik ispitne komisije, majstor kovač Franjo Vinković, uz koga su budnim okom rad kandidata promatrali članovi Martin Kaprel iz Tehničke škole Požega i Marko Rajković iz Cerne, najmlađi majstor kovač u Hrvatskoj.

Inače, Josip Čavajda nije dobio baš jednostavan zadatak - morao je iskovati zidni svijećnjak po skici. Šest je sati grijao, kovao, savijao željezo da bi na kraju dobio željeni predmet. Uz kovačku vatru kandidat Josip otkrio nam je motive zbog kojih je pristupio polaganju majstorskog ispita.

- Devet godina imam prijavljen kovački obrt, a otac se ovim bavi već 30 godina. Zašto polažem? Ponajprije jer mislim da ja to mogu, od malih nogu sam uz kovačku vatru. Također, to je veliko priznanje za rad. Pitaju me ljudi ima li ovaj posao budućnosti, moj odgovor je – nadam se da ima. Svu svoju energiju po cijele dane trošim na kovanje. Posla ima, no mi nikada nećemo eskalirati, mi ćemo uvijek biti ovako mali, ali dobro je dok trajemo - kazao je Josip Čavajda.

Maja MUŠKIĆ
S koljenana koljeno

Kako je Josip odrastao uz oca kovača, pa se i sam latio čekića, pitali smo ga imali li i on nasljednike . “Imam dva sina, još su mali pa je teško reći hoće li i oni krenuti mojim putem. Za sada pokazuju jedino živost, ali tko zna?!” kazao je Josip.

Možda ste propustili...

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

Najčitanije iz rubrike