Novosti
PRONAĐENA JOŠ JEDNA MASOVNA GROBNICA IZ 91.

Grobnica žrtava iz Sotina premještana 1997. zbog pokušaja skrivanja tragova
Objavljeno 20. travnja, 2013.
Sotin traga za još 25 žrtava, a već su bile pronađene dvije masovne grobnice

SOTIN – U blizini Vukovara, u polju kod prigradskog naselja Sotin, pronađena je masovna grobnica u kojoj su, prema sadašnjim saznanjima, tijela triju žrtava odvedenih iz toga mjesta krajem prosinca 1991. godine. Zbog vjerojatnog skrivanja tragova, grobnica je 1997. bila premještana, a saznanja upućuju na lokaciju nekadašnje sotinačke klaonice koja bi mogla skrivati veći broj posmrtnih ostataka.

Premještanje grobnice jučer je potvrdio i ministar branitelja Predrag Matić koji je na izvanrednoj konferenciji za novinare, na mjestu iskapanja, rekao da su odmah pokrenuta istraživanja i na drugoj lokaciji.

– Nakon 22 godine ovo je prvi pokazatelj službene suradnje hrvatske Vlade i nadležnih tijela Srbije na pitanju nestalih osoba do koje je došlo kada se konačno politika izmaknula iz toga humanitarnog pitanja – naglasio je ministar. Potvrdio je i informaciju kako je u pronalaženju točnog mjesta grobnice pomogao nekadašnji mještanin Sotina koji je prije dva mjeseca uhićen u Srbiji pod sumnjom za ratni zločin počinjen 1991. u tome vukovarskom prigradskom naselju. Neslužbeno se doznaje da je on preksinoć doveden na lokaciju kod Sotina gdje je pokazao točno mjesto grobnice u kojoj su ubrzo i pronađena tijela žrtava. Prema riječima ministra, Hrvatska trenutno traga za 1.703 nestale osobe, a izrazio je i nadu da će nastavak suradnje sa Srbijom pomoći u rasvjetljavanju sudbine mnogih s toga popisa.

– Nećemo nikada posustati. Na žalost, bojim se da vjerojatno nećemo uspjeti pronaći sve – rekao je ministar Matić. Prema riječima pomoćnika ministra za zatočene i nestale, pukovnika Ivana Grujića, u Hrvatskoj je 91. bilo više od 18.000 evidentiranih nestalih osoba što govori da je riješeno više od 90 posto slučajeva.

Sotin traga za još 25 žrtava, a dosad su na tom području već bile pronađene dvije masovne grobnice, na katoličkom groblju i u sotinačkim vinogradima. I dio obitelji žrtava iz Sotina jučer je, na vijest o pronalaženju masovne grobnice, bio na lokaciji iskapanja teško proživljavajući godine neizvjesnosti i potrage.

– Mi još od početka 90-ih godina znamo da su oni ovdje negdje pokopani, ali nismo nikad uspijevali pronaći pravu lokaciju. Nakon ovoga, nadamo se i da će kod klaonice biti pronađena tijela – rekao je Igor Matijašević, Sotinjanin koji traga za nestalim ocem Ivicom. Naveo je i kako su velik dio suradnje sa srbijanskom stranom “odradili sami članovi obitelji“ i izrazio bojazan da bi zbog, po njima preuranjene objave u medijima, moglo biti upitno hoće li netko od uhićenih iz Srbije biti voljan i drugi put pokazati lokaciju grobišta. Matijašević je novinarima rekao i da Sotinjani očekuju da istraga i suđenje u Srbiji za zločine 91. u Sotinu rasvijetle sudbinu nestalih, ali i dovedu do kazne za krivce.

Sanja BUTIGAN
U Srbiji istraga zločina u Sotinu

Iz Tužiteljstva za ratne zločine Srbije jučer su priopćili kako su u tijeku istrage u predmetu Sotin došli do podataka o mjestu gdje se nalaze posmrtni ostaci hrvatskih civila ubijenih '91. i u suradnji s kolegama iz DORH-a provjerili informaciju i našli grobnicu. “Tužiteljstvo je naredilo 4. veljače istragu protiv više osoba, bivših pripadnika snaga milicije i TO Sotin, zbog osnovane sumnje da su od polovine listopada do kraja 1991. godine počinili ubojstvo 16 civila hrvatske nacionalnosti u naselju Sotin kod Vukovara. Odvezli su ih na nepoznatu lokaciju gdje su iz automatskih pušaka pucali u civile, na licu mjesta ih ubili i time izvršili kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva”, navodi se.