Novosti
PRONAĐENA JOŠ JEDNA MASOVNA GROBNICA IZ 91.

Grobnica žrtava iz Sotina premještana 1997. zbog pokušaja skrivanja tragova
Objavljeno 20. travnja, 2013.
Sotin traga za još 25 žrtava, a već su bile pronađene dvije masovne grobnice

SOTIN – U blizini Vukovara, u polju kod prigradskog naselja Sotin, pronađena je masovna grobnica u kojoj su, prema sadašnjim saznanjima, tijela triju žrtava odvedenih iz toga mjesta krajem prosinca 1991. godine. Zbog vjerojatnog skrivanja tragova, grobnica je 1997. bila premještana, a saznanja upućuju na lokaciju nekadašnje sotinačke klaonice koja bi mogla skrivati veći broj posmrtnih ostataka.

Premještanje grobnice jučer je potvrdio i ministar branitelja Predrag Matić koji je na izvanrednoj konferenciji za novinare, na mjestu iskapanja, rekao da su odmah pokrenuta istraživanja i na drugoj lokaciji.

– Nakon 22 godine ovo je prvi pokazatelj službene suradnje hrvatske Vlade i nadležnih tijela Srbije na pitanju nestalih osoba do koje je došlo kada se konačno politika izmaknula iz toga humanitarnog pitanja – naglasio je ministar. Potvrdio je i informaciju kako je u pronalaženju točnog mjesta grobnice pomogao nekadašnji mještanin Sotina koji je prije dva mjeseca uhićen u Srbiji pod sumnjom za ratni zločin počinjen 1991. u tome vukovarskom prigradskom naselju. Neslužbeno se doznaje da je on preksinoć doveden na lokaciju kod Sotina gdje je pokazao točno mjesto grobnice u kojoj su ubrzo i pronađena tijela žrtava. Prema riječima ministra, Hrvatska trenutno traga za 1.703 nestale osobe, a izrazio je i nadu da će nastavak suradnje sa Srbijom pomoći u rasvjetljavanju sudbine mnogih s toga popisa.

– Nećemo nikada posustati. Na žalost, bojim se da vjerojatno nećemo uspjeti pronaći sve – rekao je ministar Matić. Prema riječima pomoćnika ministra za zatočene i nestale, pukovnika Ivana Grujića, u Hrvatskoj je 91. bilo više od 18.000 evidentiranih nestalih osoba što govori da je riješeno više od 90 posto slučajeva.

Sotin traga za još 25 žrtava, a dosad su na tom području već bile pronađene dvije masovne grobnice, na katoličkom groblju i u sotinačkim vinogradima. I dio obitelji žrtava iz Sotina jučer je, na vijest o pronalaženju masovne grobnice, bio na lokaciji iskapanja teško proživljavajući godine neizvjesnosti i potrage.

– Mi još od početka 90-ih godina znamo da su oni ovdje negdje pokopani, ali nismo nikad uspijevali pronaći pravu lokaciju. Nakon ovoga, nadamo se i da će kod klaonice biti pronađena tijela – rekao je Igor Matijašević, Sotinjanin koji traga za nestalim ocem Ivicom. Naveo je i kako su velik dio suradnje sa srbijanskom stranom “odradili sami članovi obitelji“ i izrazio bojazan da bi zbog, po njima preuranjene objave u medijima, moglo biti upitno hoće li netko od uhićenih iz Srbije biti voljan i drugi put pokazati lokaciju grobišta. Matijašević je novinarima rekao i da Sotinjani očekuju da istraga i suđenje u Srbiji za zločine 91. u Sotinu rasvijetle sudbinu nestalih, ali i dovedu do kazne za krivce.

Sanja BUTIGAN
U Srbiji istraga zločina u Sotinu

Iz Tužiteljstva za ratne zločine Srbije jučer su priopćili kako su u tijeku istrage u predmetu Sotin došli do podataka o mjestu gdje se nalaze posmrtni ostaci hrvatskih civila ubijenih '91. i u suradnji s kolegama iz DORH-a provjerili informaciju i našli grobnicu. “Tužiteljstvo je naredilo 4. veljače istragu protiv više osoba, bivših pripadnika snaga milicije i TO Sotin, zbog osnovane sumnje da su od polovine listopada do kraja 1991. godine počinili ubojstvo 16 civila hrvatske nacionalnosti u naselju Sotin kod Vukovara. Odvezli su ih na nepoznatu lokaciju gdje su iz automatskih pušaka pucali u civile, na licu mjesta ih ubili i time izvršili kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva”, navodi se.

Možda ste propustili...

IZLAZE IZ VLASNIČKE STRUKTURE?

Advent se priprema za prodaju Addiko banke

BIBLIJSKA PORUKA

Svima sluga

POSTAJEMO DIO SVJETSKOG ZNANSTVENOG PODUHVATA

Hrvatska u CERN-u od 2019. godine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

"NA SPEKTRU OD CENTRA PREMA LJEVICI"

Dalija Orešković ulazi u politiku

2

U PONEDJELJAK NA ŽUPANIJSKOM SUDU U ZAGREBU

Izricanje presuda Ivi Sanaderu za slučaj Hypo banka i za slučaj Dioki

3

BIVŠI SDP-OVAC NA ČELU DEMOKRATA

Mrsić osnovao stranku