Regija
MEDVEDEV U BELOM MANASTIRU

Ruski Gazprom želi investirati u Baranju?
Objavljeno 19. travnja, 2013.

BELI MANASTIR - Boris Medvedev, šef zagrebačkog odjela Gazproma, najveće ruske tvrtke i najvećeg svjetskog eksploatatora zemnog plina, boravio je ovih dana u Belom Manastiru kako bi ''snimio'' nekoliko potencijalnih lokacija zanimljivih za buduće investicije. Informaciju je potvrdio belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš, naglasivši kako je riječ o prvim kontaktima s predstavnicima Gazproma, te kako je sve još uvijek u početnoj fazi.

- Zajedno smo obišli nekoliko potenacijalnih lokacija na kojima bi Rusi otvorili moderne benzinske crpke sa svim popratnim sadržajima - priča Doboš, objašnjavajajući kako su im Beli Manastir, pa i Baranja u cijelosti, zanimljivi jer su od Pančeva udaljeni manje od 300 kilometara.

- Gazprom je u Pančevu otvorio rafineriju pa su im mjesta udaljena do 300 kilometara zanimljiva zbog isplativosti dovoza derivata - kaže, dodajući kako su na zagrebačku Gazpromovu adresu poslali potrebne dokumente. Nakon što ih sve prikupe, na teren će izići odgovorni ljudi iz sjedišta tvrtke kako bi “blagoslovili” najzanimljivije lokacije. Sudeći prema izjavama Medvedeva, prenosi Doboš, najviše bi im odgovarala lokacija na kojoj je proizvodni pogon trebala otvoriti zagrebačka tvrtka Zovko, na južnom ulazu u Beli Manastir iz smjera Osijeka. Podsjetimo, riječ je o benzinskoj crpki i tvornici traktorskih prikolica, ali se od planiranog odustalo jer je Zovko, dijelom i zbog nesuđene Škrobare, zapao u financijske probleme.

- Osim lokacija u Belom Manstiru posjetili smo još neke, pa je lako moguće da Gazprom baci oko i na neka mjesta kod Kneževa, Kneževih Vinograda ili Darde - podvlači Doboš, naglašavajući kako je svaki investitor u Beli Manastir i Baranju dobrodošao zbog otvaranja novih radnih mjesta, pa makar se radilo i o minimalnom broju.

Upitan nije li previše u malom gradu imati četiri benzinske crpke, Doboš odgovara kako na dvije smještene na Osječkoj ulici (od kojih jedna još ne radi) ne mogu ulaziti vozila koja se kreću od juga prema sjeveru zbog takve prometne regulacije.I.Getto

KONKURENCIJA INI

Gazpromovci ne sjede prekriženih ruku. Tako su nedavno postali glavni sponzor regionalne SEHA rukometne lige u kojoj se natječe našički Nexe. Kako prenosi Poslovni vjesnik, siječanjski posjet visokog izaslanstva Gazproma Hrvatskoj jasna je poruka da Gazprom ovdje želi ozbiljno poslovati i to je prilika da se odnosi s Gazpromom i Rusijom unaprijede. Navode kako bi za potrošače to moglo značiti niže cijene plina. Energetski stručnjak Jasminko Umičević, smatra da će ulaskom Gazproma doći i druge tvrtke, te nuditi niže cijene, a Ina će dobiti konkurenciju i morati razmisliti o svojoj poziciji.

Najčitanije iz rubrike