Osijek
PREKOGRANIČNA SURADNJA

Antunovčani će uskoro moći
putovati biciklom do Pečuha
Objavljeno 18. travnja, 2013.
Projekt Općine Antunovac dobio najviše bodova u kategoriji biciklističkih staza

ANTUNOVAC - Nedavno je u Pečuhu održana početna konferencija projekta Razvoj biciklističke rute Pečuh - Osijek - Antunovac - Ivanovac (Cross-Border Bike Project) u sklopu programa prekogranične suradnje Mađarske i Hrvatski. Tom prigodom predstavljeni su partneri na projektu, ciljevi projekta i umrežavanje rute od Antunovca do Pečuha s već postojećim rutama između dvije države i projektima koji su u implementaciji ili u pripremi.

- Glavni nositelj ovog projekta je Općina Antunovac, a partneri su Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, te Razvojna agencija grada Pečuha i Udruga Geoscience iz Pečuha, te pridruženi partner Biciklistička udruga grada Pečuha. Ukupna vrijednost nominiranog projekta je milijun eura, (točnije 1.013.357,97 eura). Od ukupnog iznosa projekta Općina Antunovac koristit će iznos od 483.597,97 eura (47,72%) - kaže Ivan Anušić, načelnik općine Antunovac.

Inače, spomenuta konferencija održana je u Razvojnoj agenciji Pečuha, a nazočili su joj predstavnici Zajedničkog tehničkog tajništva iz Budimpešte i predstavnici ostalih organizacija koje provode projekte na razvoju mreže biciklističkih ruta između dviju država.

Dužina staze koja obuhvaća u cijelosti naselje Ivanovac, spoj s naseljem Antunovac, prolazi kroz Antunovac prema Josipin dvoru i spaja se s Osijekom, iznosi 3.900 metara. Europska unija daje nepovratna sredstva Općini u iznosu od 85%, a 15% ili 72.540 eura je obveza Općine, s tim što 24.000 eura Općina ne mora platiti jer među zaposlenicima ima svoj vlastiti projektni tim koji će provoditi projekt pa će uštedjeti taj iznos.

- Na natječaj su bila prijavljena 154 projekta iz cijelog pograničnog područja Hrvatske i Mađarske, a za sufinanciranje je odabrano samo 39 projekata. Projekt Općine Antunovac ocijenjen je s najvećim brojem bodova u kategoriji biciklističkih staza. Prva etapa obuhvaća gradnju biciklističke staze duge 1.800 metara i široke dva metra uz najopasnije dijelove ceste na izlasku iz Ivanovca prema Antunovcu, a gradit će se u svom najvećem dijelu na bentu. Usporedno s tom dionicom gradit će se i staza između Antunovca i Josipin dvora u dužini od 2.100 metara i širine dva metra - pojašnjava Nataša Tramišak, zamjenica načelnika općine Antunovac.

Darko PEJIĆ
RUTE STEPSKI SOKOL I UTVRDA ZIDINE

Osim gradnje obilježit će se i dvije rute za bicikliste pod nazivima: Ruta Falco cherrung (Stepski sokol) na Orlovnjaku i Ruta Utvrda Korogyvar (Zidine) u Ivanovcu, koje otvaraju i potencijal razvoja turizma na tom području. Partneri će obilježavati rute od Antunovca, preko Osijeka do Belišća i mađarske granice, odnosno Beremenda i Pečuha, te izraditi karte tih ruta. Javna nabava za izvođača radova za gradnju biciklističke staze raspisana je 27. ožujka, a javno otvaranje ponuda bit će 27. svibnja. Nakon završetka tog projekta u planu je javljanje na novi natječaj Europske unije i izgradnja biciklističke staze unutar naselja Ivanovac i Antunovac.

Možda ste propustili...

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

DAN OTVORENIH VRATA ODJELA ZA FIZIKU

Zračenje i zlatne nanočestice, uz druge tajne fizike

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana