Crna kronika
UHVAĆENE RIBOKRADICE U KOPAČKOM RITU

Čučali u zasjedi 27 sati i uhvatili ih sa 100 kg ribe!
Objavljeno 17. travnja, 2013.
Kazne za krivolov trebaju biti strože, smatra ravnatelj PP Kopački rit

OSIJEK – Isplatila se 27 sati duga "sačekuša" u posebnom zoološkom rezervatu Parka prirode Kopački rit. Zahvaljujući zajedničkoj akciji rendžera Kopačkog rita te Pogranične policije Beli Manastir, prekjučer poslijepodne uhvaćena su trojica muškaraca iz Osijeka u dobi od 47, 50 i 53 godine. Rendžerima su oni otprije poznati krivolovci koji su napokon uhvaćeni na djelu, s ulovljenom ribom i pripadajućom opremom.

- Godinama se borimo protiv ilegalnog ribolova, to više jer smo najveće mrijestilište slatkovodnih riba u ovom dijelu Europe. Nadzornici su primijetili tragove prijašnjih aktivnosti, jer kako krivolovci znaju sezonske aktivnosti riba, znamo ih i mi. Postavili su zasjedu koja je trajala čak 27 sati i krivolovce su, zajedno s policijom, dočekali na izlazu. Moram naglasiti da su to recidivisti i smatram da bi kaznena politika trebala biti mnogo stroža - zaključio je Damir Opačić, ravnatelj PP Kopački rit.

Ova akcija ugodno je iznenadila i ribiče koji već otprije znaju mjesta ilegalnog ribolova. Ljubomir Novoselić, član ŠRD-a ORŠK, smatra da svi nadležni za sankcioniranje ovakvih djela trebaju poduzeti sve moguće mjere da suzbiju pošast ilegalnog krivolova. Zahtjev je ovo ribiča iz Osijeka i okolice u čije ime Novoselić poziva sve koji imaju saznanja o krivolovu, da ga prijave nadležnim službama. “Samo prijavom i širom društvenom akcijom možemo stati na kraj krivolovcima jer ovo područje treba zaštititi”, poručuje Novoselić.

Oglasilo se i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

- Oduzeto je oko 100 kilograma ribe, dva čamca, izvanbrodski motor, mreže i druga oprema za krivolov pa čak i bivak gdje su osumnjičeni duže vrijeme boravili - stoji u priopćenju MZOP-a.

Marija MIHELIĆ
Ulov završava u restoranima

Iako je, prema saznanju legalnih ribiča, velik broj onih koji ilegalno love ribu uhvaćen na djelu, nije poznato jesu li za to kazneno djelo i sankcionirani. Neprihvatljivo je, kažu, da se mrežama, strujom pa i eksplozivom love matični primjerci raznih vrsta riba.

Nije jednom viđeno da se takva riba, uhvaćena u krivolovu, prodaje na tržnicama i u restoranima diljem Hrvatske. To je kriminal i zločin koji su mnoge pogranične zemlje riješile odgovarajućim i rigoroznim mjerama.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

2

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

3

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana