Regija
MATICA UMIROVLJENIKA ŽUPANJA

I članarina u udruzi im je prevelik trošak
Objavljeno 17. travnja, 2013.

ŽUPANJA - I umirovljenici županjskog kraja sve teže spajaju kraj s krajem, a posebice je teško umirovljenicima na krajnjem istoku Hrvatske, istaknuo je nedavno u Županji Ivan Suhovski iz Račinovaca, predloživši na skupštini Udruge matice umirovljenika Županja smanjenje godišnje članarine.

- Umirovljenici iz Račinovaca ili Đurića teško mogu platiti autobus kako bi došli do liječnika specijalista u Županji ili Vinkovcima, a kamoli godišnju članarinu udruzi. U našim je selima najviše poljoprivrednih umirovljenika, a oni sa 600 kuna mirovine radije će kupiti dva kilograma luka za sadnju ili grašak nego biti članom udruge - misli Suhovski. Svoje tvrdnje potkrijepio je podatcima o mirovinama, sve većoj skupoći, te podsjetio kako je nekada za iznos članarine bio bitan imovinski cenzus.

- Nije isto umirovljenicima u Županji, Strošincima i Đurićima. U Županji ima dobrih mirovina, u Strošincima je većina umirovljenika radila u šumariji, ali u Račinovcima i Đurićima - sve poljoprivredne mirovine. Teško je i zamisliti samo koliko je trebalo izdvojiti za ogrjev, a što onda? Pa zbog malih mirovina ni u Bizovačke toplice ne idemo organizirano, iako je sve plaćeno i treba dati samo minimum. Jednostavno, nema se - nastavlja Suhovski i kaže kako bi umirovljenici s poljoprivrednim mirovinama trebali dobiti neku pomoć države. Jasno mu je da se umirovljenici moraju držati zajedno, ali male mirovine sve aktivnosti onemogućavaju.

- Nama je cilj da umirovljenici vide kako nisu sami, kako netko misli na njih, ali treba pomoći onima koji imaju mirovinu do 1.000 kuna. Znate, umirovljenik koji ima 2.000 kuna mjesečno, on je u našem kraju pravi gazda. Na žalost, gazda je sve manje - zaključio je Suhovski.(Z.K.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike