Regija
POČELA SJETVA ŠEĆERNE REPE

Pred baranjskim seljacima
je “udarni tjedan” za sjetvu
Objavljeno 16. travnja, 2013.

BELI MANASTIR - Konačno je krenulo. Gotovo i nema baranjskog seljaka koji tijekom jučerašnjeg dana nije bio na traktoru. Pritisnuli su ih rokovi pa će idućih dana iskoristiti sunčano vrijeme kako bi završili sjetvu šećerne repe i ostalih kultura, ali i obavili tretiranje odnosno prihranu.

- Dočekali smo sunce i predaha nema. Zahvaljujući kvalitetnoj zemlji, više od 200 litara kiše po četvornom metru nije nas u potpunosti zaustavilo, premda planirane i ugovorene količine šećerne repe neće biti posijane - priča Petar Pranjić, predsjednik udruge Baranjska brazda, objašnjavajući da će 30-ak posto površina na kojima je bila planirana sjetva šećerne repe biti posijano nekim drugim kulturama, najviše kukuruzom, jer do prve trećine svibnja, kada prolaze optimalni rokovi, vremena ima još dosta.

- Prema prvim procjenama u osječkoj šećerani završit će baranjska repa s približno 5.000 hektara, premda je ugovoreno bilo nešto više - tvrdi, dodajući kako slična priča vrijedi i za virovitičku, odnosno županjsku šećeranu, dakle još 5.000 hektara. Na žalost, nastavlja, prošli su rokovi za sjetvu nekih jarih usjeva, poput ječma i zobi, ali raduje ih prilično dobro stanje pšenice.

- Pšenica se dobro drži, iako u njoj ima dosta korova. No, velikom dijelu seljaka prioritetnija je sjetva šećerne repe, pa će u ''borbu'' protiv korova u pšenici krenuti po završetku sjetve - ističe Pranjić, ponavljajući kako je pred baranjskim seljacima udarni tjedan, jer zbog kišnog razdoblja nisu mogli rasporediti posao (sjetva šećerne repe, kukuruza, suncokreta i soje, prihrana...), kao što to godinama čine.

Na ruku im idu i prognoze meteorologa. Prve kišne kapi mogle bi pasti tek tijekom vikenda, a do tada se s prognostičkih karti ''smije'' sunce, uz poslijepodnevne temperature između 16 i 21 Celzijev stupanj. Jutra će biti nešto hladnija, od 5 do 12 Celzijevih stupnjeva.I.Getto

ČEKAJU MILOST MINISTARSTVA

Nezaobilazna tema razgovora, kada su seljaci u pitanju, isplata je poticaja. ''U ministarstvu su dobro procijenili kada su planirali neisplatu cijelog iznosa poticaja. Vremena za prosvjede sada nemamo, pa smo prisiljeni čekati milost'', priča Pranjić, objašnjavajući kako im je isplaćeno 50 posto od ukupnog iznosa. Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolažu, preostali dio stići će im tek u lipnju, i to krajem mjeseca.

Možda ste propustili...

OSAMDESET GODINA OD KRVAVOG SLATINSKOG USKRSA

Novi Spomenar hrvatskim žrtvama proširen je imenima još 751 žrtve

U OPĆINI KOŠKA NOVI REALIZIRANI PROJEKT

Nastava u dvije smjene - “pospremljena” u povijest

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli