Regija
PROMOCIJA AUTOHTONIH PROIZVODA

Županjci zagrepčanima ponudili čvarke i mast
Objavljeno 14. travnja, 2013.

ŽUPANJA - U okviru aktivnosti na promociji tradicionalnih autohtonih proizvoda Vukovarsko-srijemska županija u suradnji sa zagrebačkim Centrom za kulturu prehrane, organizirala je panel o budućnosti hrvatskih specijaliteta na europskom stolu.

S mogućnostima i zahtjevima europskog tržišta za autohtone i tradicionalne proizvode nazočne je upoznala Ana Marušić Lisac iz Centra za kulturu prehrane. O specifičnostima uzgoja i prerade crne slavonske svinje govorio je uzgajivač i poznati proizvođač suhomesnatih delicija Adam Zvonarević iz Starih Mikanovaca. Naglasio je važnost prirodne ishrane i težine svinje do 200 kilograma, te dugotrajnog tova, što čini najveću razliku i daje vrhunsku kvalitetu mesa. Viša stručna suradnica za agroekonomiku i stočarstvo Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i stočarstvo VSŽ Ljubica Klobučić-Grgas posebno je istaknula važnost potpore Županije proizvođačima autohtone hrvatske pasmine svinje, budući da 2003. nije bilo ni jednog registriranog proizvođača, a danas ih je 15, koje Županija kontinuirano podupire. Tomu je pridonijela i povećana potražnja za kvalitetnom sirovinom, a s obzirom na to da su tradicionalni proizvodi iznimno naslijeđe i bogatstvo, Županija vidi svoju odgovornost u tome da ih sačuva za buduće generacije.

Književnica i novinarka Božica Brkan održala je predavanje o temi “Čvarci: od nusproizvoda do specijaliteta”. Naglasila je povećanu popularnost čvaraka kao proizvoda unatoč dugogodišnjim negativnim prehrambenim stajalištima, te se osvrnula na čvarke i svinjsku mast u kontekstu hrvatske kuhinje. Nakon predavanja uslijedilo je kušanje slavonskih delicija: suhih čvaraka, svježe istiještenih čvaraka te žganaca s čvarcima, lukom i slaninom, čime je iznova potvrđena raskoš slavonskih jela za europski stol. M.Lešić Omerović

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana