Regija
TANKI NOVČANICI MIJENJAJU JELOVNIK

Baranjska kolinja - svinje
zamijenili pijetlovi i koke
Objavljeno 13. travnja, 2013.
Sve više Baranjaca zamrzivače puni jeftinijom piletinom

BELI MANASTIR - Pušio se kotao u dvorištu obitelji Novak. No, kipuća voda nije bila potrebna za svinjokolju nego “pijetlokolju”. Kao na tekućoj vrpci stizali su pet-šest kilograma teški pijetlovi, čije će meso završiti u hladnjaku. Batci, zabatci, bijelo meso, leđa, iznutrice završavali su u vrećicama, baš kao inače svinjski odresci, odnosno karmenadle. Uz Novakove, u kolinju su sudjelovali i Hencovi. Svaka obitelj po četiri pijetla i nema zime u idućih mjesec-dva. Kao i većinu Belomanastiraca i Baranjaca, muče ih isti problemi. Zbog krize i recesije svinjetinu su prisiljeni zamijeniti jeftinijom piletinom.

- Ove si godine nismo uspjeli priuštiti svinjokolje. Zamrzivač je sve prazniji i prazniji, a pijetlovi se i te kako isplate jer za 200-tinjak kuna dobijemo 15-ak kilograma mesa - pričaju Stevica i Goran, dodajući kako su nedavno organizirali slično kolinje, a na “dnevnom redu” bile su - koke.

- Za sve vrijedi parola “snađi se”. Od piletine se mogu napraviti i te kako slasna jela, bilo na štednjaku, bilo u kotliću, a tu i tamo naći će se pokoja kuna za kilogram-dva svinjetine ili ribe - kažu, napominjući kako su pijetlove kupili od znanca, a po jednogodišnje koke nesilice otišli su na farmu u blizini Valpova. Dio koka i nadalje trčkara po dvorištu kako bi bilo i svježih domaćih jaja.

- Već za vikend iskoristit ćemo dio materijala. Mislim da će na jelovniku biti pileći paprikaš, ali na kraćem “saftu”. Dok ga budemo kuhali, supruge će pripremati tijesto sa sirom - kuju gurmanske planove, navodeći kako slično kolinje žele ponoviti početkom ljeta. Ako ne i prije.

I inače je u Baranji, vjekovima naklonjenoj svinjetini, povećana potražnja za piletinom. Baranjci, vični spremanju jela u kotlićima, čak i preferiraju nešto stariju perad budući da su od “starijih koka” jela žlicom uvijek bolja. Mlada piletina, pak, završava pohana ili na roštilju.

U prilog tvrdnji kako su Baranjci prisiljeni mijenjati prehrambene navike, i ne samo zbog zdravlja, najnoviji su podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Krajem ožujka, naime, bez osnovnih izvora primanja bila su 6.624 Baranjca. Svaki od njih, sigurno je, jedva spaja kraj s krajem, a prioritet su im režije. A hladnjaci su sve prazniji i prazniji...

Ivica GETTO
Paprikaš od pijetla

Od pijetlova se mesa može štošta napraviti. Najslađi je paprikaš. Prema jednom od recepata, prvo se “dinstaju” luk i želuci. Nakon otprilike pola sata u kotlić se dodaje meso, sitna paprika i rajčica. Nakon nekoliko minuta miješanja kuhačom dolijeva se nekoliko litara vode (koliko kilograma mesa - toliko litara vode, a može i malo više). Neizbježan je i pokoji češanj češnjaka, domaće povrće, deci-dva bijelog vina i sol po ukusu. Nakon otprilike dva i pol do tri sata kuhanja (ovisno o starosti pijetla), jelo je gotovo. Uz paprikaš se može poslužiti tijesto, knedle ili neka druga tjestenina.

Pijetao od pet kilograma stoji približno

60

kuna

Možda ste propustili...

NA OBRONCIMA FRUŠKE GORE

Idući vikend drugi Ilok Walk & Wine

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

Najčitanije iz rubrike