Regija
TANKI NOVČANICI MIJENJAJU JELOVNIK

Baranjska kolinja - svinje
zamijenili pijetlovi i koke
Objavljeno 13. travnja, 2013.
Sve više Baranjaca zamrzivače puni jeftinijom piletinom

BELI MANASTIR - Pušio se kotao u dvorištu obitelji Novak. No, kipuća voda nije bila potrebna za svinjokolju nego “pijetlokolju”. Kao na tekućoj vrpci stizali su pet-šest kilograma teški pijetlovi, čije će meso završiti u hladnjaku. Batci, zabatci, bijelo meso, leđa, iznutrice završavali su u vrećicama, baš kao inače svinjski odresci, odnosno karmenadle. Uz Novakove, u kolinju su sudjelovali i Hencovi. Svaka obitelj po četiri pijetla i nema zime u idućih mjesec-dva. Kao i većinu Belomanastiraca i Baranjaca, muče ih isti problemi. Zbog krize i recesije svinjetinu su prisiljeni zamijeniti jeftinijom piletinom.

- Ove si godine nismo uspjeli priuštiti svinjokolje. Zamrzivač je sve prazniji i prazniji, a pijetlovi se i te kako isplate jer za 200-tinjak kuna dobijemo 15-ak kilograma mesa - pričaju Stevica i Goran, dodajući kako su nedavno organizirali slično kolinje, a na “dnevnom redu” bile su - koke.

- Za sve vrijedi parola “snađi se”. Od piletine se mogu napraviti i te kako slasna jela, bilo na štednjaku, bilo u kotliću, a tu i tamo naći će se pokoja kuna za kilogram-dva svinjetine ili ribe - kažu, napominjući kako su pijetlove kupili od znanca, a po jednogodišnje koke nesilice otišli su na farmu u blizini Valpova. Dio koka i nadalje trčkara po dvorištu kako bi bilo i svježih domaćih jaja.

- Već za vikend iskoristit ćemo dio materijala. Mislim da će na jelovniku biti pileći paprikaš, ali na kraćem “saftu”. Dok ga budemo kuhali, supruge će pripremati tijesto sa sirom - kuju gurmanske planove, navodeći kako slično kolinje žele ponoviti početkom ljeta. Ako ne i prije.

I inače je u Baranji, vjekovima naklonjenoj svinjetini, povećana potražnja za piletinom. Baranjci, vični spremanju jela u kotlićima, čak i preferiraju nešto stariju perad budući da su od “starijih koka” jela žlicom uvijek bolja. Mlada piletina, pak, završava pohana ili na roštilju.

U prilog tvrdnji kako su Baranjci prisiljeni mijenjati prehrambene navike, i ne samo zbog zdravlja, najnoviji su podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Krajem ožujka, naime, bez osnovnih izvora primanja bila su 6.624 Baranjca. Svaki od njih, sigurno je, jedva spaja kraj s krajem, a prioritet su im režije. A hladnjaci su sve prazniji i prazniji...

Ivica GETTO
Paprikaš od pijetla

Od pijetlova se mesa može štošta napraviti. Najslađi je paprikaš. Prema jednom od recepata, prvo se “dinstaju” luk i želuci. Nakon otprilike pola sata u kotlić se dodaje meso, sitna paprika i rajčica. Nakon nekoliko minuta miješanja kuhačom dolijeva se nekoliko litara vode (koliko kilograma mesa - toliko litara vode, a može i malo više). Neizbježan je i pokoji češanj češnjaka, domaće povrće, deci-dva bijelog vina i sol po ukusu. Nakon otprilike dva i pol do tri sata kuhanja (ovisno o starosti pijetla), jelo je gotovo. Uz paprikaš se može poslužiti tijesto, knedle ili neka druga tjestenina.

Pijetao od pet kilograma stoji približno

60

kuna

Možda ste propustili...

STAMBENE POTICAJNE MJERE U OPĆINAMA

Za prvu nekretninu daju od 2000 do 4000 eura

ANGAŽIRANI ZDRAVSTVO, ŠKOLSTVO, POLICIJA I UDRUGE

Organizirano protiv alkohola

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana