Regija
PANIKA U HRVATSKIM ŠUMAMA

U najuspješnijoj Upravi šuma Vinkovci bez posla će ostati dvjesto ljudi?
Objavljeno 13. travnja, 2013.
Čelnicima Hrvatskih šuma zasmetale su optužbe vijećnika Vukovarsko- srijemske županije

VINKOVCI/ŽUPANJA - Prema najavama predsjednika Uprave Ivana Pavelića, Hrvatske šume do kraja godine otpustit će između 1.800 i 3.000 radnika. Posljednjih nam se dana javljaju zabrinuti djelatnici Uprave šuma Podružnice Vinkovci, koji tvrde da će, prema informacijama kojima raspolažu, i kod njih uskoro početi otpuštanja.

– Čuli smo da će u našoj upravi, koja je najuspješnija i koja ostvaruje najveću dobit u Hrvatskim šumama, biti otpušteno čak 200 ljudi. Priča se da se već izrađuje popis imena, što nas je jako uznemirilo. Uplašeni smo za vlastitu egzistenciju i strahujemo da ćemo završiti na ulici, a posao zasigurno više nigdje nećemo moći naći - požalili su nam se šumari iz županjskog kraja, koji su zbog razumljivih razloga željeli ostati anonimni.

Uprava šuma Podružnica Vinkovci zapošljava oko 900 ljudi, a hoće li se i za koliko njihov broj smanjiti, pokušali smo doznati u Direkciji Hrvatskih šuma, u Zagrebu. Sudeći prema dobivenom odgovoru, čelnicima Hrvatskih šuma zasmetale su optužbe vijećnika Vukovarsko-srijemske županije, koji su poručili da je dosta toga da Uprava šuma Vinkovci radi za gubitaše i pokriva gubitke drugih uprava.

- Hrvatske šume jedna su tvrtka i ne može se govoriti da podružnica koja je ostvarila dobit pokriva gubitak u nekoj drugoj podružnici. Godina je bila takva da je Slavonija imala pogodne vremenske uvjete za obavljanje svih radova, dok u nekim drugom krajevima Hrvatske nisu bili u takvoj mogućnosti. To ne znači da će tako biti iduće godine. Dobar rezultat u Slavoniji ove godine očekivan je jer se radio dovršni sijek, što znači da su se sjekle najkvalitetnije sastojine na tom području - objašnjavaju u Uredu za odnose s javnošću Hrvatskih šuma.

Informaciju o navodnom otpuštanju 200 ljudi nisu željeli ni potvrditi ni opovrgnuti, davši nam uopćeni odgovor, kojim zapravo ništa nije rečeno, a sve su opcije otvorene.

- Što se tiče viška zaposlenih, u ovom se trenutku ne može špekulirati o konkretnim brojkama. Proces definiranja tehnologije rada i usklađivanje svih poslovnih procesa u tvrtki može rezultirati manjkom, ali i viškom zaposlenih u pojedinim segmentima poslovanja. Sve to ovisi o osnovnoj djelatnosti, koju mislimo i dalje obavljati, te ovisno o djelatnostima koje nisu osnovne - stoji u objašnjenju kojim je izbjegnut konkretan odgovor na naš konkretan upit. Inače, u razgovoru za Poslovni dnevnik predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić najavio je uvođenje reda, ustvrdivši da sjekač kod privatnika na dan obradi 30 kubika drva, a u Hrvatskim šumama samo 17. Napomenuo je da radnici nerijetko, čim dobiju ugovor za stalno, dobiju i liječničku potvrdu da imaju povećan rizik od nastanka invaliditeta i da ne mogu dići ništa teže od dva kilograma. Poručio je da se takvo što više neće tolerirati.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
SINDIKAT NE PRISTAJE

U Hrvatskom sindikatu šumarstva kažu da neće pristati na otpuštanja sve dok Hrvatske šume angažiraju privatne tvrtke na poslovima koje bi trebali obavljati njezini radnici. Uprava ne odustaje od najava o otkazima i poručuje da će svi radnici koji budu proglašeni tehnološkim viškom dobiti otpremnine zajamčene kolektivnim ugovorima.

UPRAVA HRVATSKIH ŠUMA

NIJE HTJELA NI POTVRDITI, ALI NI OPOVRGNUTI PRIČE O OTPUŠTANJIMA RADNIKA

Ne zna se ni za Našice

O eventualnom višku u Upravi šuma Našice, u kojoj je zaposleno 648 radnika, od kojih u stručnim službama njih 75, u Hrvatskim šumama ne žele špekulirati. Prema podacima o zaposlenima po šumarijama, najviše ih je zaposleno u Donjem Miholjcu - 79, zatim u Slatini, gdje radi 70 osoba. U Đurđenovcu je zaposleno 56, u Voćinu 53, u Orahovici 50, u Koški 47, u Našicama i Čačincima po 43, a u Ćeralijama 29 radnika.

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIŠTVO VATROGASNE ZAJEDNICE VPŽ-A

Matea Doner jedina žena u predsjedništvima pri HVZ-u

RADOVI VRIJEDNI 345 TISUĆA KUNA

Uređuje se dio vinske ceste

U TEHNIČKOJ ŠKOLI ODRŽAN ROBODAN

Osnovci upoznali visoke tehnologije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana