Svijet
NEGATIVNE REAKCIJE NA SRBIJANSKI NASTUP U UJEDINJENIM NARODIMA

Nikolić svojim govorom naštetio pomirbi u regiji
Objavljeno 12. travnja, 2013.

BEOGRAD - Nastup predsjednika Tomislava Nikolića u Ujedinjenim narodima bio je nepotrebno svadljiv, neiskren i duboko štetan za srbijanske nacionalne interese, smatra predsjednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović.

Umjesto brige za žrtve i iskrene borbe za učinkovitiju pravdu, predsjednik Republike nastupio je u maniri i s rječnikom koji je rabio i dok se gotovo 20 godina razračunavao s međunarodnom zajednicom i gurao zemlju u izolaciju, prenio je internetski portal B92.

Predsjednik je zloupotrijebio političke okolnosti u kojima se zemlja nalazi, nesporazume s EU-om i SAD-om, i govor iskoristio kako bi rasplamsao protuzapadno raspoloženje i dodatno pojačao emocije koje društvo mogu gurnuti u frustraciju, otežati postizanje sporazuma i konačan završetak jugoslavenskog sukoba, čije političke posljedice još uvijek traju, rekao je Jovanović.

Pristup, argumenti i metafore kojima se Nikolić koristio ne priliče državnom poglavaru koji vodi računa o interesima svoje zemlje. Govornica u UN-u nije politička ni stranačka pozornica, niti prostor za branitelje optuženika pred Tribunalom.

Predsjednik Nikolić je u govoru u UN-u više puta upotrijebio riječ “pomirba”, ali uvijek pogrešno, rekla je Nataša Kandić. Ravnateljica Fonda za humanitarno pravo kaže da postoji percepcija kako bi Haaški tribunal trebao potvrditi da su se događali zločini prema Srbima kako bi i srpska strana priznala zločine. "Izjednačavanje odgovornosti u ratu nije pomirba", rekla je Kandić. (gs)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike