Regija
JOŠ ISPLATIVIJA KUPNJA U INOZEMSTVU

Bez carine do 300 eura, za
pogranične i poseban trak?
Objavljeno 12. travnja, 2013.
Ministarstvo financija donijet će pravilnik za prava osoba iz pograničnih područja

– Županjci i ostali građani koji su dosadašnjih godina redovito odlazili u prekogranični šoping i u susjednoj se Bosni opskrbljivali osjetno jeftinijim cigaretama, namirnicama i drugim potrepštinama za kućanstvo, a strahovali su da će zbog novog carinskog režima od 1. srpnja kada će Hrvatska postati punopravna članica EU-a, takvu praksu morati prekinuti, ne moraju se zabrinjavati - i dalje će moći uštedjeti koju kunu i pokrpati rupe u sve siromašnijem kućnom budžetu.

Prema informacijama dobivenim iz Carinske uprave RH, u Bosni će moći kupovati i više nego do sada jer se povećava limit vrijednosti robe koja će se bez plaćanja carine i poreza moći unijeti u RH.

- Vezano uz unos i prijenos robe iz trećih zemalja kao što su Bosna i Hercegovina, Republika Srbija, Ministarstvo financija donijet će zaseban pravilnik kojim će se regulirati određena prava osoba iz pograničnih područja, a što je sukladno traženju i direktivama EU-a. U putničkom prometu od 1. srpnja primjenjivat će se europska regulativa prema kojoj je dozvoljen prijenos robe iz trećih zemalja za osobne potrebe putnika (nekomercijalna roba) bez naplate carine i PDV-a do vrijednosti 300 eura po putniku, a u zračnom i pomorskom prometu do 430 eura (podsjetimo da je trenutačno dozvoljen unos u vrijednosti do 1.000 kuna) - pojašnjavaju u Carinskoj upravi.

Dodaju da od 1. srpnja za sve osobe koje imaju uobičajeno boravište u zemljama članicama EU-a prestaje vrijediti mogućnost povrata plaćenoga PDV-a pri kupnji u trgovačkoj mreži RH. Ujedno osobe s uobičajenim boravištem u RH od dana pristupanja EU također više ne mogu ostvarivati pravo na povrat plaćenog PDV-a vezano uz kupnju robe u maloprodaji zemalja članica EU-a.

Županjce zanima hoće li, kao mještani pograničnog područja, nakon ulaska Hrvatske u EU na graničnom prijelazu morati čekati u dugim kolonama ili će za njih u funkciji biti posebni trak. Iz Carinske uprave poručuju da će određenih povlastica biti i da će se i o tome svakako voditi računa, a sve će biti regulirano zasebnim pravilnikom Ministarstva financija.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Nema carinske, ima policijske kontrole

Inače, pristupanjem Hrvatske toj europskoj asocijaciji, područje RH postaje dio jedinstvenog carinskog područja Unije, što znači da se 1. srpnja ukida sav carinski nadzor nad unosom ili trgovinom robe između RH i ostalih zemalja članica. Dakle, prestaje obveza provedbe mjera carinskog nadzora, odnosno provedbe carinskih formalnosti na granicama sa zemljama članicama. No iako se ukidaju carinske kontrole sa zemljama članicama EU-a, ne ukidaju se i sve granične kontrole, odnosno zadržava se granični policijski nadzor u smislu propisa iz nadležnosti MUP-a.

Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Etnološkom centru

U PODRUČJU KULTURE I SPORTA OPĆINE MARIJANCI

Udrugama podijeljeno 80.783 eura

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli