Regija
PROJEKT OD 10 MILIJUNA EURA

Županja i Štitar grade prečistač otpadnih voda
Objavljeno 11. travnja, 2013.

ŽUPANJA – Grad Županja i Općina Štitar kreću u gradnju prečistača otpadnih voda. U Hrvatskim vodama održana je prezentacija Studije izvodljivosti Projekta sustava prikupljanja, odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda aglomeracije Županja, pripremljenog za sufinanciranje sredstvima EU-a.

Gradsko vijeće na sutrašnjoj sjednici kojoj će nazočiti i članovi Općinskog vijeća Štitar donijet će odluku o potpisivanju pisma namjere o suradnji na provedbi projekta. Bit će donesena i odluka o davanju suglasnosti gradonačelniku za potpisivanje pisma namjere o suradnji na provedbi projekta “Izgradnja komunalnih vodnih građevina na području grada Županje i općine Štitar“. Riječ je o projektu vrijednom oko deset milijuna eura, koji uz gradnju prečistača otpadnih voda uključuje i gradnju kanalizacijske mreže u općini Štitar.

– Bitno je da se uklopimo u postojeće rokove jer naš je projekt u Hrvatskim vodama najspremniji od svih za aplikaciju u Bruxellesu. S obzirom na to da je njegova vrijednost nešto ispod 10 milijuna eura, ne mora ići na reviziju, što znači da bismo već do kraja godine mogli provesti natječaj. Na projektu su radile renomirane projektantske kuće iz Hrvatske i Njemačke - kaže direktor Komunalca Ilija Lešić.

Nakon što ga Vijeće prihvati, projekt će se kandidirati na pristupni fond EU-a, koji će financirati 80 posto vrijednosti dok će ostatak sredstava osigurati Hrvatske vode i manjim dijelom Grad Županja. Značenje te investicije za Županju i Štitar vrlo je veliko, prije svega u zaštiti okoliša. Štitar će dobiti kompletnu kanalizacijsku mrežu, a gradnja suvremenog prečistača omogućit će da se u Savu ispuštaju kvalitetne vode. Osim toga, Županja će udovoljiti direktivi EU-a koja za sve gradove propisuje tu obvezu jer će u suprotnome plaćati velike penale.(M.L.O.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike