Regija
STEČAJ ŠKROBARE KONAČNO SE PRIBLIŽIO KRAJU

Radnicima belomanastirske škrobare dio novca u svibnju
Objavljeno 10. travnja, 2013.

Vezani članci

KONAČNO DOBRE VIJESTI

Do kraja godine isplata radnicima škrobare

BELI MANASTIR - Nakon tri i pol godine nazire se kraj stečajnog postupka koji je u rujnu 2009. godine otvoren nad nesuđenom ''prvom hrvatskom škrobarom'' - tvrtkom GP&Partners. Prekjučer je u osječkom Trgovačkom sudu održana sjednica Odbora vjerovnika na kojoj se raspravljalo o preostalim aktivnostima do potpunog završetka stečajnog postupka. Bivši radnici škrobare zaključcima mogu biti samo djelomično zadovoljni, budući da će njihova preostala potraživanja biti isplaćena u iznosu od 25 posto.

- Odbor je bio suglasan da prvi na redu što se isplate tiče budu radnici, kojima će ukupno biti isplaćeno nešto više od tri milijuna kuna - kaže Šimo Orešković, predsjednik PPDIV-a i predstavnik radnika u Odboru vjerovnika. Podsjeća kako su ukupne priznate radničke tražbine bile 12 milijuna kuna, od čega su dio (15-ak posto) već dobili. U vrijeme otvaranja stečaja na platnoj listi bilo je osamdesetak radnika koji će dobiti nešto više novca od preostalih 70-ak, koji su tvrtku napustili ranije, a dio tražbina im je priznat.

- Iznos za isplatu će možda biti nešto veći, ali samo neznatno, budući da je preostalo malo imovine koju treba prodati - kaže Orešković, objašnjavajući kako je prije isplate potrebno obaviti još nekoliko predradnji, pa bi novac na račune bivših radnika trebao “sjesti” u svibnju. Odbor je raspravljao i o zgradi šećeranskog dječjeg vrtića, koja je u suvlasništvu svih vjerovnika, a u konačnici će ona najvjerojatnije završiti u vlasništvu Grada Belog Manastira. Cijeli stečaj, predviđa Orešković, mogao bi biti završen tijekom ljeta.

Škrobaru će dugo pamtiti tvrtke Zovko i Gliss, koje su, zbog milijunskih potraživanja, i same završile u stečaju. Cijelo vrijeme trajanja stečajnog postupka novac je u vjetar bacao i Grad Beli Manastir.

- Godišnje izdvajamo gotovo pola milijuna kuna za isplatu beljskih dionica kojima je Grad preuzeo vlasnički udio u nekadašnjoj beljskoj Šećerani koja je trebala biti prenamijenjena u škrobaru - nekoliko se puta žalio gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš, koji je djelomično zadovoljan razvojem situacije.I.Getto

Što je s prijavama?

Orešković podsjeća kako su bivši radnici škrobare Općinskom državnom odvjetništvu podnijeli kaznene prijave protiv nadležnih iz Nadzornog odbora, Uprave i ostalih. ''Odlazili smo i na razgovore, ali povratnih informacija nemamo'', kaže naglašavajući kako bi volio znati gdje je sve skupa ''zapelo''.

Možda ste propustili...

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike