Regija
NA PODRUČJU ŽUPANJSKE SLADORANE:

Počela sjetva šećerne repe
Objavljeno 11. travnja, 2013.

ŽUPANJA – Na sirovinskom području županjske Sladorane napokon je počela sjetva šećerne repe, a od ugovorenih 9.000 hektara prvog je dana zasijano nešto više od 300 hektara.

- Nakon dugog iščekivanja napokon su stvoreni određeni uvjeti suhoće tla, tako da su strojevi koji pripremaju sjetvu i sijaćice mogli ući na te površine. To nam je veliko olakšanje jer napokon krećemo u ovu, za nas jako važnu operaciju - ističe rukovoditelj Sirovinske službe u županjskoj Sladorani Ivo Rešić.

- Prema najavama o vremenskoj prognozi kojima raspolažemo, sljedećih se dana ne očekuju veće oborine, iako je već i ova količina što je do sada pala zasitila tlo. Nekoliko milimetara koji su pali jučer, a najavljuju se i za vikend, ne bi trebali dugoročnije onemogućiti provođenje sjetve. Nadamo se da ćemo tijekom sljedećeg tjedna i početkom onoga koji slijedi, veliku većinu predviđenih površina i zasijati, što nam je jako važno prije predstojeće vegetacijske godine - pojašnjava Rešić.

Voditelj Sirovinske službe smiruje zabrinute proizvođače i tvrdi da se ni na što nije zakasnilo.

- Na upite naših proizvođača pojašnjavamo da se šećerna repa malo razlikuje od drugih kultura po rokovima sjetve upravo zato što za nju rokovi sjetve ne utječu značajno na rezultate u konačnici, odnosno na digestiju i prinos samog korijena. Naime, ako dođe do nekog značajnijeg kašnjenja, a to je sjetva od 20. travnja pa nadalje, eventualno bi, ako budu loši uvjeti tijekom vegetacije, moglo doći do smanjenja prinosa korijena. Međutim, ako uvjeti budu dobri, a i sama količina, odnosno zaliha vlage u tlu je također određena garancija koja će, u slučaju da početkom ljeta dođe do nekog sušnijeg razdoblja, omogućiti da se kašnjenje neće odraziti na same rezultate konačnog prinosa. Najvažnije je sada repu posijati, nadamo se da u ljetnom razdoblju neće biti uvjeta koji će zaustaviti njezin porast, što bi značilo da ćemo imati prinose kakve priželjkujemo - zaključuje Rešić.M.Lešić Omerović

9.000

hektara površina ugovoreno je za sjetvu repe

Možda ste propustili...

NASTAVAK DRŽAVNOG LIDRANA - DOMAĆIN VINKOVAČKA GIMNAZIJA

Svoje umijeće u literarnom, dramskom i novinarskom radu pokazuju srednjoškolci

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike