Osijek
PROIZVODNJA STRUJE NA JAVNIM ZGRADAMA

Za solarne panele na 52 krova stiglo deset ponuda
Objavljeno 11. travnja, 2013.

Sedam omotnica s deset ponuda pristiglo je na jučerašnje javno otvaranje natječaja koji je Grad Osijek raspisao radi davanja u zakup krovnih površina zgrada javnih namjena, poglavito dječjih vrtića, osnovnih škola i sportskih dvorana radi postavljanja solarnih elektrana. Krovovi su podijeljeni u četiri grupe ovisno o tome je li Grad vlasnik objekta ili ima odobrenje suvlasnika. Ideja je jasna - zakupoprimac će najam plaćati postotkom mjesečne zarade koji dobije od prodaje struje, ali se obvezuje na krovove postaviti kolektore koji će zagrijavati sanitarnu vodu u objektima.

Nakon otvaranja omotnica ispostavilo se kako se radi o ukupno četiri ponuditelja - riječ je o ponudama u kojima se zajednički pojavljuju PVI iz Klagenfurta i Jaram iz Aljmaša te zajedno Eseker grupa i SEG inženjering (Osijek), a kao samostalni ponuditelji su tvrtke Moje sunce i Barjak, obje iz Osijeka. Grupe ponuditelja konkuriraju za sve četiri kategorije krovova, a samostalne tvrtke dale su ponudu samo za po jednu grupu krova.

No činjenica da su dobili ponuditelje za sve četiri ponuđene grupe zadovoljila je Milana Kamenka, koji je u ime gradske administracije vodio javno otvaranje. Ponude su različite. Naime, Grad je odredio početni iznos mjesečne zakupnine od 6 posto od ukupnog mjesečnog prihoda koji ostvari ponuditelj za isporučenu struju. Te se licitirane ponude kreću u rasponu od 6,33 do 12,1 posto.

- Pred nama je pregled sadržaja ponuda, financijska valorizacija, i odabir najpovoljnije ponude - prokomentirao je Kamenko. Ponuditelji nisu bili previše razgovorljivi, samo su na naša pitanja odgovorili kako je osnovni motiv prijavljivanja na natječaj Grada bila - poslovna politika.D.Kuštro

STRUJA U ROKU 12 MJESECI

Ponuditelj koji prođe na natječaju dužan je u roku od 12 mjeseci od dana sklapanja ugovora o otkupu električne energije s Hrvatskim operaterom tržišta energije nabaviti opremu, instalirati elektranu i započeti isporuku električne energije.

Ponude dali PVI iz Klagenfurta i Jaram iz Aljmaša, Eseker grupa i SEG inženjering, Moje sunce i Barjak

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike