Novosti
MINISTAR FINANCIJA NAJAVIO PRIVATIZACIJU

Croatia osiguranje i HPB na bubnju
Objavljeno 10. travnja, 2013.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić rekao je jučer u Saboru na Odboru za financije da privatizacija Croatia osiguranja (CO) i HPB-a ulazi u završnu fazu, te da se do početka svibnja očekuje objava natječaja za prikupljanje ponuda. On je to rekao odgovarajući na pitanje Ante Baje iz Instituta za javne financije, vanjskog člana Odbora, znači li činjenica da su u proračunu predviđeni primici od prodaje dionica u visini od tri milijarde kuna da će se ove godine privatizirati ove dvije tvrtke.

- Što se tiče privatizacije ulazimo u završnu fazu privatizacije Croatia osiguranja i HPB-a. Već smo uznapredovali u radu konzultanata i očekujem da do kraja ovog mjeseca, ili do 1. svibnja, bude objavljen natječaj za prikupljanje ponuda, rekao je Linić.

Predsjednik Odbora za financija Srđan Gjurković (HNS) rekao je da njegova stranka podržava privatizaciju CO-a i HPB-a.

- Očekuje se da tijekom ove godine dođe do privatizacije i dijela CO-a i HPB-a. Država će zadržati kontrolni paket dionica. Ulazimo na europsko tržište na kojem zaista vlada konkurencija. Obje tvrtke trebaju dodatnu dokapitalizaciju i moraju se početi širiti. Dosadašnje uprave to do sada nisu učinile, rekao je Gjurković. Kaže da se ne radi o prodaji obiteljskog srebra i očajničkom potezu da bi se pokrile rupe u proračunu.

- Obiteljsko srebro je ono što smo rekli da nećemo prodavati. To su šume, vode i prirodna bogatstva. A ovdje je riječ o komercijalnim tvrtkama koje moraju raditi na europskom tržištu i moraju biti konkurentne i efikasne. I moraju imati onaj poduzetnički impuls da bi kvalitetno radile. Znamo vrlo dobro da su u dosadašnjoj praksi jedna i druga tvrtka bile u dobroj mjeri monopolističke. Nije riječ isključivo o krpanju proračuna, ne radi se o očajničkim potezima, ovdje se zaista radi o konkurentnosti, rekao je Gjurković. Z. Crnčec

Jesu li na redu šume i voda?

S druge strane u HDZ-u su osudili najavu privatizacije CO-a i HPB-a, naglasivši da je riječ o pukom spašavanju proračuna. Postavlja se pitanje što je sljedeće za privatizaciju, jesu li to šume i vode, ovim trendom i ovim putem koji Vlada vodi ovu zemlju. Ključno pitanje nije vlasništvo, nego upravljanje. Pitanje je ima li Vlada gospodarsku strategiju, rekao je zastupnik te stranke Ivan Domagoj Milošević.

Do kraja mjeseca trebao bi biti objavljen natječaj za prikupljanje ponuda

Možda ste propustili...

U ČETIRI ŽUPANIJE

Uhićenja zbog šverca duhana

UMJETNA INTELIGENCIJA: KONKURENCIJA SE ZAHUKTAVA

OpenAI otkriva novi model UI-ja