Novosti
NOVA MJERA AKCIJSKOG PLANA ZA MLIJEKO

Država ucijenila seljake - za 4 kg
kukuruza daje 1 kilogram krmne smjese
Objavljeno 9. travnja, 2013.
Umjesto da nas Ministarstvo poljoprivrede zaštiti, ono nas je prepustilo na milost i nemilost mljekarama

Vezani članci

ZA MINISTARSTVO JE PLAN USPIO, A PROIZVOĐAČI PROPADAJU!?

Mljekari: Ministarstvo i uvozni lobiji će nas dokrajčiti

ĐAKOVO – Nakon što su stotine proizvođača zbog povišenih razina aflatoksina u mlijeku bile isključene iz otkupa mlijeka, novi hladan tuš – država im za četiri kilograma neispravnog kukuruza, koji je prouzročio rast aflatoksina, nudi samo kilogram ispravne stočne hrane, i to krmne smjese! Također, za kilogram neispravne krmne smjese nudi im 0,5 kilograma ispravne. Letke o tome dijele im predstavnici nadležnih službi, a mljekari ogorčeno negoduju i pitaju - gdje je tu računica i gdje je kraj!? Do sada im nije isplaćena ni lipa naknade za neispravno mlijeko koje je spaljeno u bioplinskim postrojenjima. Dok Ministarstvo poljoprivrede ističe da su to mjere Akcijskog plana te da je, izjavio je jučer njegov glasnogovornik Miroslav Kuskunović, u otkup vraćeno više od 75 posto dnevnih količina mlijeka, i to onih proizvođača koji su se pridržavali uputa o hranjenju stoke zdravstveno ispravnom stočnom hranom, mljekari upozoravaju da su brojni među njima i dalje, već mjesec i pol, izvan otkupa. Veliki stočar Zlatko Bokun iz Hrastovca, s 580 muznih krava i junadi, s deset zaposlenih, vijest o zamjeni hrane u omjeru 1 : 4 primio je krajnje ogorčen.

- Imam 300 tona kukuruza; zar da to dam za krmnu smjesu, i to četiri kile za jednu?! A ministar Tihomir Jakovina osobno mi je rekao da će se naći rješenje za nas s velikim količinama stočne hrane. Takav omjer ne bih ponudio nikome! Ne pristajem! Znam da tu hranu ne mogu davati kravama zbog mlijeka, ali ću ju davati junadi. Katastrofa! Prvo sam šest dana bio izuzet iz otkupa i morao baciti 20.000 litara mlijeka, s tim što su mi četiri dana bacali ispravno mlijeko, za što imam i papire, a sada još i ovo! Umjesto da nas Ministarstvo poljoprivrede zaštiti, ono nas je prepustilo na milost i nemilost mljekarama - kaže Bokun.

– Ne znam da je itko pristao na takvu zamjenu, na takav omjer! Pa cijena kukuruza na malo je 2 - 2,20, a na veliko 1,60 - 1,80 kn/kg, a kila krmne smjese je oko tri kune. Ispada da je kila njihove krmne smjese pozlaćena u odnosu prema naše četiri kile kukuruza! Pa sav je kukuruz, i naš i velikih proizvođača koji proizvode krmnu smjesu, u istim silosima. Znači, pomiješan je i ispravan i neispravan kukuruz, od kojeg proizvođači krmne smjese prave ista pakiranja. I sada ispada da je naš kukuruz zaražen, a krmna smjesa napravljena od njega nije! - upozorava mljekar i čelnik ZUSSB-a Antun Laslo, zaključujući da je iza svega politika.

– I djetetu je jasno da mlijeka na trgovačkim policama ima dovoljno i bez našeg mlijeka, a ima ga dovoljno iz uvoza i naš proizvod je suvišan. Tu su posrijedi nama nepoznati ugovori izvana - kaže Laslo, ocjenjujući da Vlada i ministar ne štite domaću mljekarsku proizvodnju te da su ju prepustili stihiji.S. Župan

To je napisao netko tko ne zna kako izgleda kukuruz!

- Letak, upitnik, o toj sramotnoj zamjeni stočne hrane donijeli su mi iz Poljoprivredne savjetodavne službe. Ni ja ni drugi na to nikako ne pristajemo. Gdje je tu računica ako se zna da kilogram Dukatove krmne smjese vrijedi koliko i dva kilograma kukuruza. Zar mi četiri kilograma svoga kukuruza trebamo prodati za 50 lipa po kilogramu?! To je napisao netko tko ne zna kako izgleda kukuruz! Radije ću svoj prodati, jer se uzorkovanjem ionako pokazao ispravnim, no nevjerojatno je to što mi je za mlijeko rečeno da nije ispravno, pa sam iz otkupa bio izuzet 21 dan s 8.000 litara mlijeka - kaže mljekar Josip Brandis iz Josipovca Punitovačkog.

Antun Laslo

čelnik ZUSSB-a

I djetetu je jasno da mlijeka na trgovačkim policama ima dovoljno i bez našeg mlijeka, a ima ga dovoljno iz uvoza i naš proizvod je suvišan.

Možda ste propustili...