Kultura

NATJECANJE ZA MLADE PIJANISTE U OSIJEKU
Ukupni pobjednik Rustam Zeynalov iz Azerbajdžana
Pobjednik Zeynalov (prvi slijeva) i ostali najuspješniji pijanisti s članovima žirija
Foto: J.ŠERI
Objavljeno 8. travnja, 2013.
Veliki uspjeh hrvatskih pijanistica i pijanista
JOŠ VIJESTI

PREMIJERA LUTKARSKE PREDSTAVE SCENE MARTIN “TI LOVIŠ!” VEČERAS U HRVATSKOM DOMU VUKOVAR

Igrom se najbolje uči zašto čuvati drvo i zašto moramo biti prijatelji

BERISLAV ŠIPUŠ U OSIJEKU, VALPOVU I VUKOVARU

Ministarstvo kulture u potrazi za najboljim orguljama u Slavoniji za vrhunske koncerte

ČARUGA - OGLEDALO VREMENA

Naslovnu ulogu u filmu o Čarugi tumači Ivica Lučić

Koncertnim nastupima sedam najuspješnijih, u Osijeku je završena Osma EPTA, međunarodno natjecanje za mlade pijaniste.

Sveukupni pobjednik je Rustam Zeynalov iz Azerbajdžana, koji je osvojio gotovo maksimalnih 98 od 100 mogućih bodova. Kao sveukupnom pobjedniku pripala mu je i nagrada Koncertne direkcije Zagreb - zlatnik s motivom Zagreba, te Nagrada Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu zadane skladbe hrvatskih skladatelja u C kategoriji. Inače, natjecanje tradicionalno svake dvije godine organizira osječka Glazbena škola Franje Kuhača i to u tri dobne kategorije - do 13 godina (A kategorija), do 16 godina (B) i do 19 godina (C). Uz pohvale sve su nagrade i novčane.

U svečanoj dvorani Glazbene škole nastupila je i mlada hrvatska pijanistica Dora Iveković, koja je dobila nagradu “Ira Švarc”, posebno priznanje za najbolju izvedbu preludija i fuge J. S. Bacha. Najbolja u A kategoriji prema odluci žirija bila je Mia Pečnik iz Hrvatske, koja je dobila i Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu zadane skladbe hrvatskih skladatelja, a drugo mjesto osvojila je Elizabeta Barišin, također iz Hrvatske. U B kategoriji prvo mjesto osvojio je Ivan Krpan (Hrvatska), a drugo Petra Bugarin (Hrvatska), koja je dobila i Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu zadane skladbe hrvatskih skladatelja za B kategoriju. Na koncertu je uz prvoplasiranog u C kategoriji Rustama Zeynalova, nastupio i drugoplasirani u toj kategoriji hrvatski pijanist Roland Grlica.

Prije koncerta svim sudionicima i posebice sponzorima zahvalio je prof. Josip Uglik, ravnatelj osječke Glazbene škole, a predsjednica međunarodnog žirija Dubravka Tomšič-Srebotnjak (Slovenija) zaključila je da je natjecanje proteklo na visokoj razini, te zaželjela svima, a posebice natjecateljima, mnogo rada, sreće i zdravlja. Predsjednica EPTA-e Hrvatska i članica žirija Ida Gamulin, pohvalila je izvrsnost pijanista i dodala da su nagradni koncert u Lisinskom zaslužili Mia Pečnik, Roland Grlica i Rustam Zeynalov.

Od 3. do 6. travnja nastupilo je tridesetak natjecatelja iz Hrvatske, ali i Njemačke, Rusije, Macaa - Kine, Azerbajdžana, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije. Održavanje 8. EPTA-e omogućili su Osječko-baranjska županija, Grad Osijek, Ministarstvo kulture RH, Hrvatsko društvo skladatelja, Euro-Unit Group, Koncertna direkcija Zagreb i Glazbena škola Franje Kuhača Osijek.

Darko KOVAČEVIĆ

Nagradni koncert u Lisinskom zaslužili Mia Pečnik, Roland Grlica i Rustam Zeynalov

NAJČITANIJE IZ RUBRIKE
DanasTjedan danaMjesec dana

PREMIJERA LUTKARSKE PREDSTAVE SCENE MARTIN “TI LOVIŠ!” VEČERAS U HRVATSKOM DOMU VUKOVAR

Igrom se najbolje uči zašto čuvati drvo i zašto moramo biti prijatelji

SLAVONSKI BROD KULTURNI PROGRAMI U KKD-U “IVANA BRLIĆ MAŽURANIĆ”

Niz predstava i koncerata otvoren kultnim “Njuškama”

IZLOŽBA NOVOSADSKOG SLIKARA ZORANA GASHIJA U THE KAVANI U OSIJEKU

Umjetnik prenosi svoju tajnu otiskujući dva ili više motiva jedan preko drugog

Što su vaši prijatelji čitali na Glasu