Svijet
PJONGJANG NASTAVLJA S PRIJETNJAMA

Tajanstvena raketa KN-08 mogla bi dosegnuti do Aljaske, Guama i Havaja!
Objavljeno 5. travnja, 2013.
Dio američkih stručnjaka ozbiljno sumnja u raketne sposobnosti Sjeverne Koreje

SEUL, WASHINGTON, MOSKVA - Sjeverna Koreja predložila je Rusiji i drugim zemljama da razmotre mogućnost evakuacije svojih diplomatskih misija u Pjongjangu zbog zaoštravanja napetosti na Korejskom poluotoku. U međuvremenu, kako je prenijela južnokorejska agencija Yonhap, Sjeverna Koreja je u petak pomaknula dvije rakete srednjeg dometa na svoju istočnu obalu, što joj omogućuje bolje dosezanje američke obale. Prema nekim procjenama, središnji američki teritorij, ako bi došlo do sjevernokorejskog raketnog napada, koji se već danima najavljuje, neće biti ugrožen, ali bi se u dosegu ratničke srdžbe mladog vođe iz Pjongjanga mogao naći američki otok Guam u Tihom oceanu.

Sjeverna Koreja je dvije rakete srednjeg dometa postavila na pokretne lansere i sakrila ih na istočnoj obali zemlje, javila je južnokorejska agencija pozivajući se na obavještajne izvore u Seulu. Izvješće nije moguće potvrditi, ali je možda taj korak usmjeren prema demonstriranju prijetnje Pjongjanga ili Japanu ili američkim bazama na Guamu.

Premještanje raketa

"Ranije ovog tjedna Sjever je prebacio dvije rakete Musudan vlakom i postavio ih na pokretne lansere", navela je agencija južnokorejskog vojnog dužnosnika. Ministarstvo vojske u Seulu nije željelo komentirati izvješće agencije Yonhap, prenio je Reuters. Južnokorejski mediji su u četvrtak objavili nepotvrđena izvješća da je Sjever prebacio jednu raketu srednjeg dometa na istočnu obalu, iako nije bilo potpuno jasno o kojem tipu rakete je riječ. Spekuliralo se da se možda radi o dvije vrste raketa od kojih se ni za jednu pouzdano ne zna je li ikada prije isprobana.

Jedna je takozvana raketa Musudan-ri, za koju južnokorejsko ministarstvo obrane kaže da ima domet od 3.000 kilometara. Druga ima šifru KN-08 i za nju se vjeruje da je interkontinentalna balistička raketa, koja je također neisprobana.

Zapadni dužnosnici i stručnjaci prijetnje iz Pjongjanga smatraju tek verbalnom pirotehnikom jer, prema njima, ta izolirana zemlja još nema sredstva za nuklearni napad. Sjeverna Koreja je polako i stalno poboljšavala svoje raketne sposobnosti posljednjih godina i američki dužnosnici sada kažu da njezine rakete možda mogu pogoditi teritorij Sjedinjenih Država, uključujući Guam, Aljasku i Havaje. Ipak, nema podataka da je Sjeverna Koreja isprobala kompleksni proces smanjenja nuklearne bombe i stvorila minijaturnu atomsku bombu koju bi mogla postaviti na raketu dugog dometa, kakve već desetljećima imaju SAD, Rusija, Kina, kažu stručnjaci.

"Krajnje je malo vjerojatno da oni imaju raketu s nuklearnom bojnom glavom koja bi mogla dosegnuti do Sjedinjenih Država", smatra Gary Samore, donedavno glavni stručnjak za nuklearno oružje među osobljem predsjednika Baracka Obame zaduženim za državnu sigurnost.

Sjevernokorejci "nisu samoubilački nastrojeni. Oni znaju da bi bilo kakva vrsta izravnog napada (na Sjedinjene Države) značila kraj njihove zemlje", rekao je Samore, danas profesor na Sveučilištu Harvard, a preneo je Reuters.

Minijaturna A-bomba

Pojedinosti sjevernokorejskog raketnog i nuklearnog programa ostaju nepoznanica za američke i druge obavještajne agencije i ima rupa u poznavanju njihovih raketa zbog zatvorenosti i tajanstvenosti Sjevera. Neki američki dužnosnici i stručnjaci za oružje kažu da je Pjongjang možda uspio projektirati i izraditi minijaturnu nuklearnu napravu koju bi mogao staviti u raketu srednjeg dometa poznatu kao Nodong. Rakete srednjeg dometa kakve su Nodong mogle bi pogoditi američke saveznike, Južnu Koreju i Japan, kao i Okinavu, gdje ima američkih vojnika. Međutim, one nemaju takav domet da bi mogle pogoditi američke teritorije u Pacifiku.

Druga raketa koju američke sigurnosne agencije posebno nadgledaju je interkontinentalna balistička raketa KN-08, koja ima duži domet od Nodonga i prvi put je prikazana na vojnom mimohodu prije godinu dana, ali nikada nije testirana. Prošlog mjeseca admiral James Winnefeld, pomoćnik načelnika združenog glavnog stožera, rekao je novinarima da oni "vjeruju da KN-08 vjerojatno ima domet do Sjedinjenih Država." U četvrtak je neimenovani američki dužnosnik rekao kako se vjeruje da KN-08 može pogoditi američke pacifičke teritorije Guam, Havaje i Aljasku, ali ne i američko kopno. Neke druge procjene govore da bi KN-08 mogao imati domet od 9,600 kilometara, što znači da bi mogla dobaciti do Los Anglesa. (gs)

MOŽDA JE RIJEČ I O MAKETI

Greg Thielmann, bivši obavještajni časnik State Departmenta koji sada radi za udrugu koja se bavi kontrolom oružja, sumnjičav je u pogledu sjevernokorejske interkontinentalne rakete KN-08. Kada su neki stručnjaci bolje analizirali rakete s mimohoda u Pjongjangu, zaključili su da su one ili lažne ili da su makete, kaže on. "One nisu bile spremne za korištenje", rekao je Thielmann.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike